דילוג לתוכן
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
הדמיית לב

הדמיית לב

עורך מרכז המידע:
plusminus

האיגוד הקרדיולוגי בישראל מנוע מלתת המלצות על רופאים, תרופות או מכוני לב. המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.

כאשר החולה פונה לרופא המטפל ומתלונן על הפרעות אשר יתכן וקשורות לאי ספיקת הלב, בשלב ראשון הרופא יקשיב לסיפורו הקליני של החולה, ישאל מספר שאלות מכוונות ויבצע בדיקה גופנית מקיפה...

מהי תסמונת שון? תסמונת שון היא אוסף של שמונה פגמים חסימתיים בצדו השמאלי של הלב. פגמים אלו משפיעים על זרימת הדם אל החדר השמאלי או המדור השמאלי התחתון של הלב וממנו.

לרוב תוכנית האימון נקבעת ע"י רופא שיקום ומומחה מתחום הפעילות הגופנית לאחר שבוחנים בקפידה את מצבו הרפואי של המשתקם כולל טיפול תרופתי , רקע רפואי ,תפקוד הלב באקו לב ופרוצדורות אותם עבר ה...

דפיברילטור הוא מכשיר דמוי קוצב לב רגיל המושתל תת עורית בחלקו העליון של בית החזה. ממנו יוצאות אלקטרודות החודרות ללב. אלקטרודות אלו יודעות לזהות הפרעות קצב ממאירות ובתגובה לתת מכת חשמל פנימית אשר אמורה להפסיק מיידית את הפרעת הקצב. ללא תגובה זו של המכשיר סביר היה להניח שהחולה היה מת מוות פתאומי. המכשיר מהווה גם קוצב לב המגיב על ידי קיצוב לב אם הדופק יורד מדי או על ידי קיצוב מהיר מאוד על מנת להפסיק הפרעות קצב מסוג "מהירות חדרית". לאחרונה החלו להשתיל מכשירים המקצבים את שני החדרים (קוצב דו חדרי – ראה למעלה), ושגם נותנים יכולים לתת מכת חשמל (דפיברילטור). הכל במכשיר מתוחכם אחד.

פרפור פרוזדורים (Atrial Fibrillation - AF) מתרחש בחללים העליונים של הלב – הפרוזדורים. במצב זה, הפרוזדורים פועמים או מתכווצים באופן לא מתואם ולא סדיר. פרפור פרוזדורים משפיע על כ- 1 מתוך 100 אנשים בישראל ועל כ- 10% מאוכלוסיית המבוגרים מעל גיל 75. זהו אחד מהפרעות קצב הלב השכיחות ביותר בקרב מבוגרים. אתר זה נועד לאפשר לכם להבין טוב יותר מהו פרפור פרוזדורים ומדוע חשוב להקפיד על הוראות הרופא. תפקידו של הלב הוא לספק דם לאיברי הגוף השונים. הלב עושה זאת על ידי פעולת התכווצות קבועה, אותה אנו מכנים פעימת לב, ובדרך כלל הלב שלנו פועם בקצב סדיר. פרפור פרוזדורים גורם ללב לפעום מהר מדי או לאט מדי ובאופן לא סדיר, כך שהדם לא מגיע לאיברי הגוף בצורה סדירה ויעילה. פרפור פרוזדורים משבש את הקצב הרגיל של פעימות הלב וכתוצאה מכך הדם לא מוזרם לאיברי הגוף בצורה יעילה. לרוע המזל, מצב זה מוביל לסיכון גבוה ללקות בשבץ מוחי. הקפדה על הוראות הרופא הכרחית שכן היא יכולה לעזור לצמצם את הסיכון לשבץ מוחי.

אם אתם מבקרים באתר זה, ייתכן שיש לכם פרפור פרוזדורים (AF) או ששמעתם שפרפור פרוזדורים מעלה את הסיכון לשבץ מוחי. כאן תמצאו עצות מועילות כיצד ניתן להפחית את הסיכון לשבץ מוחי ותלמדו מדוע חשוב כל כך להקפיד על הוראות הרופא. על ידי הבנת הקשר בין פרפור פרוזדורים ושבץ מוחי, תוכלו לדאוג לבריאותכם טוב יותר בטווח הארוך. הדבר החשוב ביותר עליו תצטרכו להקפיד הוא למלא אחר הוראות הרופא המטפל. אתר זה מספק מידע מקיף כיצד תוכלו לשתף פעולה עם הרופא במטרה לשמור על בריאותכם בצורה הטובה ביותר.

מאז ומעולם זכה הלב ליחס מיוחד בהיותו איבר חיוני ביותר לקיומנו ולשמירה על בריאותינו. אורח חיים בריא ונכון מגיל צעיר, הוא המפתח למניעת מחלות לב ואורח חיים בריא. כדי ללמוד איך עושים זאת, הוזמנו תלמידי כתות ו' –ז' דוברי עברית ודוברי ערבית להצטרף לחוויה משחקית מיוחדת במינה על חיפוש אוצרות הלב. בחידון השתתפו 411 כתות דוברות עברית וערבית, 149 כתות עלו לגמר.

מהו פגם במחיצה הבין-חדרית (VSD)? מחיצה היא הקיר המפריד בין הצד הימני לצד השמאלי של הלב. הקיר המפריד בין שני המדורים התחתונים של הלב או חדרי הלב נקרא המחיצה הבין-חדרית. כאשר יש חור בקיר המפריד בין שני החדרים, הוא נקרא פגם במחיצה הבין-חדרית.

התסמינים של התקף לב שונים מאדם לאדם, אינם תמיד ברורים ולא תמיד אנשים מבינים שיש להם אירוע לבבי, לכן חשוב לא להתעלם כשיש תלונות מתאימות. ברוב המקרים התקף לב מתבטא בכאב עז בחזה, יותר בחלק השמאלי, הכאב בדר"כ...

ניסיון

בין התרופות ששינו באופן דרמטי את פני רפואת הלב במאה האחרונה והאריכו את חייהם של מיליונים, לטיפול בסטטינים (תרופות מורידות כולסטרול כגון: סימוביל , ליפיטור , קרסטור) מקום של כבוד...

יש שני קבוצות של מסתמים תותבים - מכנים וביולוגים. המסתמים המכנים מיוצרים מחומרים שאינם מהחי, ממתכות שונות ויש דגמים רבים מחברות שונות. בשנים האחרונות הדגם שנמצא הכי בשימוש הוא מסתם שיש לו 2 דסקות המורכבות בתוך טבעת אשר נפתחות ונסגרות על פי זרימה הדם בלב. המסתמים הביולוגים כוללים מסתמים שנלקחו מחיות, בד"כ חזיר ופרה. מסתמים אלו מורכבים על מבנה קשיח ועוברים עיבוד מורכב שמטרתו לשמר אותם ולגרום לכך שלא תהיה תגובה חיסונית (יצירת נוגדנים), כדי למנוע את דחייתם בגוף החולה המקבל.

לוגו, עמותה לקרדיולוגים בישראל, מחלות לב, קרדיולוג מומחה

כל טיפול אשר עשוי להפחית את הסיכון לאירוע נוסף כגון אירוע לב ומוות עקב בעיית לב. כיום מקובל לשלב התערבויות מגוונות כמו פעילות גופנית, שינויים תזונתיים..

העובדה כי מחלות לב וכלי הדם (CVD) , מובילות כסיבות לתמותה בעולם המערבי בנשים אינה במחלוקת בקרב הקהילה הרפואית.

בחולי לב חשיבות מוגברת ביותר לפעילות גופנית. פעילות גופנית מורידה רמת LDL, מעלה רמת HDL ועוזרת לרדת במשקל. בנוסף לכך פעילות גופנית עוזרת לאיזון סכרת, לאיזון יתר לחץ דם, מקטינה לחצים נפשיים. חולי לב רבים חושבים שמאחר וכבר פגעה בהם טרשת עורקים שבאה לידי ביטוי בהתקף לב מאוחר מדי להתחיל בפעילות גופנית. זאת טעות נפוצה ומסוכנת ביותר. במחקר שנערך על 772 חולי לב, נמצא שפעילות גופנית בינונית בהשוואה לחוסר פעילות גופנית מקטינה את התמותה הכללית ואת התמותה הלבבית בשיעור של כ- 70% תוך חמש שנים.

במסגרת הסל כיום זכאים המשתקמים לשלושה חודשים חינם ובהמשך יש אפשרות להמשיך עוד חודשים נוספים בסבסוד של הביטוח המשלים.

נטילת הורמונים עם הפסקת המחזור החודשי, מסייעת רבות בתסמיני "גיל המעבר" : גלי חום, הזעות לילה, מצב רוח , תפקוד מיני ושמירה על צפיפות עצם תקינה.

אם אתם עוסקים בספורט (מתעמלים ומתאמנים) באופן סדיר, אתם צריכים לספק לגופכם את המזון הנכון/המתאים לכם.

מהו "חדר יחיד"? חדר יחיד הוא מום לבבי שבו אחד מהמדורים הנמוכים (חדר) לא מתפתח. כתוצאה מכך פעולת השאיבה של הלב מתבצעת רק במדור אחד. דם אדום (דם מחומצן) מתערבב עם דם כחול (דם ללא חמצן). כתוצאה מכך כמות הדם המחומצן המגיע לאברי הגוף פוחתת. דבר זה גורם לכיחלון.

לאחר אוטם בשריר הלב נהוג לתת תרופות ממספר קבוצות על מנת להחזיר את תפקוד הלב למצב אופטימלי. הטיפול הינו על בסיס קבוע, לכל החיים, תוך מעקב והתאמה לשינויים במצב החולה. עקרונות: מטרת הטיפול התרופתי הקבוע היא מניעה שניונית של אוטם לבבי והארכה בתוחלת החיים. במילים אחרות- שמירה על בריאותך! השילוב המנצח הוא אורח חיים פעיל, תזונה נכונה וטיפול תרופתי מתאים.חשוב למצוא את הדרך להשגת שילוב זה בדרך נוחה ומתאימה לך. התאמת הטיפול התרופתי מתחילה באשפוז, ומסתיימת אצל הרופא המטפל / קרדיולוג בקהילה. שינוי בטיפול התרופתי ייעשה תמיד בייעוץ של הרופא המטפל. אין להפסיק או לשנות טיפול על דעת עצמך!

צנתור לב הינה שיטה המאפשרת לבדוק את פעילות שריר הלב, המסתמים ואת מצב העורקים הכליליים. במצבים רבים ציתנור לב גם מהווה שיטה טיפולית. באמצעות צינור חלול "צנתר" שרופא המצנתר מחדיר אל תוך הגוף דרך כלי הדם של הגפיים ניתן לבצע את הבדיקה או טיפול.

מהו פגם במחיצה הבין-פרוזדורית (ASD)? הלב כולל ארבעה מדורים: שני המדורים המקבלים דם נקראים הפרוזדור הימני והפרוזדור השמאלי ושני המדורים המזרימים דם נקראים החדר הימני והחדר השמאלי. המחיצה הבין-פרוזדורית היא הקיר המפריד בין הפרוזדור הימני לשמאלי. מצב שבו יש חור במחיצה הבין-פרוזדורית, נקרא פגם במחיצה הבין-פרוזדורית (ASD). חלק מהדם שאמור לזרום מן הפרוזדור השמאלי לחדר השמאלי, זורם לתוך הפרוזדור הימני דרך הפגם במחיצה הבין-פרוזדורית. כתוצאה מכך יותר דם זורם לצדו הימני של הלב ובחזרה לריאות במקום לזרום אל הגוף. מצב זה מכונה "דלף". קיימים ארבעה סוגי פגמים במחיצה הבין-פרוזדורית. השכיח ביותר הוא ASD-משני (75%). האחרים הם ASD פרמום (20%), Sinus Venosus (4%) ו coronary sinus (<1%). כל אחד מפגמים אלו ייחודי לא רק במיקומו ובגודלו אלא גם באופן שבו הוא "פועל" ובאופן הטיפול בו. כאשר ה-ASD או הדלף קטן, רק כמות קטנה של דם זורמת מפרוזדור אחד לשני. במצב כזה לעתים קרובות לא דרוש טיפול כל עוד הוא אינו משפיע על גודל הלב ועל תפקודו. במקרים רבים שבהם הפגם במחיצה הבין-פרוזדורית קטן הפגם נסגר מעצמו במהלך גדילת הלב בתקופת הילדות. מצד שני, כאשר הפגם במחיצה הבין-פרוזדורית גדול פחות סביר שייסגר מעצמו והוא עלול לגרום לסיבוכים אם לא יתוקן.

התקף לב הוא מצב מסוכן עם סיבוכים מסכני חיים, אך מצד שני אבחון וטיפול מהיר יכול הוריד את הסיכון למוות וסיבוכים באופן דרמטי. להלן הסבר להיווצרות התקף לב ומה הם סיבוכיו. בהמשך תמצאו הסבר כיצד ניתן לזהות התקף לב וכיצד מטפלים היום באופן יעיל במצב זה.

הלב הוא איבר שרירי הנמצא במרכז בית החזה. תפקידו של הלב הוא להזרים דם מחומצן לכל אברי הגוף ולאסוף את הדם שעבר חמצון ברקמות השונות אליו ולהזרים אותו לריאות על מנת שהדם יחומצן ויאפשר הזרמת דם מחומצן לכל הרקמות בגוף. הלב מזרים כשישה ליטר דם במנוחה ובמאמץ הלב מזרים עד 20 ליטר לדקה. מאחר וביממה יש 1440 דקות הלב מזרים כתשעה טון דם ביממה במנוחה וכמות הרבה יותר גדולה במידה והאדם עוסק בפעילות גופנית.

במאמר שהתפרסם החודש בעיתון האמריקאי לקרדיולוגיה (1) מדווח צוות חוקרים מדנמרק על תוצאות מחקר גדול בו רצו לבדוק השפעת דלקת חניכיים על תמותה לבבית ותמותה כוללת.

אם אתם מטפלים באדם שיש לו פרפור פרוזדורים, חשוב שתזכרו שאתם לא לבד ושמדובר בבעיה שכיחה המעסיקה מיליוני מטפלים ברחבי העולם. מטרת המידע השימושי המובא כאן היא להקל על הטיפול היומיומי ולהפוך אותו ליעיל יותר.

לרוב תוכנית האימון נקבעת ע"י רופא שיקום ומומחה מתחום הפעילות הגופנית לאחר שבוחנים בקפידה את מצבו הרפואי של המשתקם כולל טיפול תרופתי , רקע רפואי ,תפקוד הלב באקו לב ופרוצדורות אותם עבר ה...

ישנם אנשים שבעקבות אבחון פרפור הפרוזדורים שלהם יצטרכו לשנות במעט את אורח חייהם, אבל זה לא אומר שאי אפשר ליהנות מאורח חיים תקין. להלן מספר עצות מעודדות כיצד להתמיד בשגרת החיים החדשה.

עם השחרור מבית החולים חשוב לשים דגש על שיפור הרגלי החיים על-מנת להפחית את הסיכוי להישנות של אירוע-לב בעתיד. אנו ממליצים על מסגרת של החלמה ושיקום שם יושם דגש על החזרה לחיים בריאים ופעילים לאחר אוטם בפירוט רב יותר. עקרונות: כל ההמלצות מטה הן לצורך שמירה על הבריאות ומזעור הנזק שנגרם לשריר הלב בעת האוטם יש צורך לקבוע סדרי עדיפויות בטיפול בגורמי הסיכון: מהחמור לקל מטרת הטיפול היא להחזירך למצב התפקודי הקרוב ביותר בו היית ועם הזמן לשפרו תקופת ההחלמה נעה בין 4 ל 6- שבועות, והיא מוכרת כחופשת מחלה. להלן נסקור את עיקרי הדברים:

ישנם סיבות רבות לעליה בלחץ הריאתי. הסיבה השכיחה ביותר נובעת מלחצים גבוהים בצד השמאלי של הלב (עקב בעיה מסתמית או לחץ מילוי גבוה בחדר שמאל) המעביר לחצים גבוהים אחורה למערכת הורידים הריאתיים המקבלים דם מהריאות וגורם לעליה בלחץ הדם הריאתי. סיבות נוספות כוללות מחלות ריאה כרוניות קשות הפוגעות בכלי הדם הריאתיים או חוסר חימצון עקב הפסקות נשימה בלילה (דום נשימה בשינה), תסחיפי קרישים לריאות (תסחיף ריאתי) הגורם לפקקים וסתימת עורקי הריאה.

עם הרגלי אכילת מזון בריא ופעילות גופנית יומיומית תהיה בדרך לחיים בריאים. זה קל לומר, אבל לפעמים לא כל כך קל לעשות. אורח החיים העמוס שלנו יכול להקשות לשמור על בריאות משפחתנו. "הריצה" לבית הספר וחזרה כמו גם לעבודה, מקשה עלינו למצוא זמן ל...

מהו טרונקוס ארטריוזוס (Truncus Arteriosus)? טרונקוס הוא סוג של מחלת לב מולדת נדירה ומורכבת, האחראית לכאחוז 1 ממחלות הלב המולדות. מחלה זו שכיחה מעט יותר בגברים. מדובר בנגע כיחלוני (cyanotic). התערבבות הדם האדום (מחומצן) עם הדם הכחול (לא מחומצן) גורמת לציאנוזיס או כיחלון.

כפי שנכתב בסעיפים הקודמים התקף לב נובע מחסימה חריפה של עורק כלילי המספק דם ללב כתוצאה מהיוצרות קריש חוסם בתוך העורק. לפיכך מטרת הטיפול היא להמיס את הקריש ולפתוח את העורק באופן מהיר ומיידי. פתיחה העורק נעשית בשילוב של אמצעים תרופתיים ומכאניים.

אי ספיקת לב היא מצב רפואי אשר הולך ונעשה שכיח יותר ויותר. למרות היותו מורכב ולעיתים קשה היא ניתנת בדרך כלל לטיפול, תוך השגת איכות חיים טובה יותר ותוחלת חיים ארוכה יותר. לידיעה מהי אי ספיקת לב, לשמירה על הרגלי חיים מסוימים ופשוטים, להשגחה רפואית צמודה ולהקפדה על טיפול רפואי נכון חשיבות מכרעת בהשגת שיפור באיכות החיים, ולהארכת תוחלת החיים. מטרת הטיפול בראש ובראשונה, לגרום לשיפור באיכות חייו של החולה הסובל מאי ספיקת לב ולהאריך את חייו. מטרות נוספות הן למנוע את התקדמות המחלה ואת תכיפות האשפוזים עקב החמרה באי ספיקת לב. הטיפול באי ספיקת לב בנוי ממספר מרכיבים: טיפול לא תרופתי פעילות גופנית טיפול תרופתי טיפול בקוצבים טיפול ניתוחי

הדבר האחרון שעליכם לעשות אם יש לכם פרפור פרוזדורים הוא להתעלם ממצבכם או לקוות שייעלם מעצמו. אפילו אם אתם מנהלים חיים רגילים ואין לכם כמעט תסמינים, מומלץ שתדברו עם הרופא. מכיוון שבפרפור פרוזדורים ישנו סיכון גבוה משמעותית ללקות בשבץ מוחי, הרופא שלכם יחליט מהו הטיפול המתאים ביותר לנסיבות האישיות שלכם. חשוב להבדיל בין תרופות המסדירות את מהירות פעימות הלב, תרופות המסדירות את מקצב הלב ותרופות הניתנות למניעת שבץ מוחי. אם אובחנתם כלוקים בפרפור פרוזדורים, הטיפול שלכם ודאי כולל תרופות לטיפול במהירות פעימות הלב, מקצב הלב וכן תרופות המיועדות למניעת שבץ מוחי. אם יש לכם שאלות, בקשו מהרופא להסביר לכם איזה תרופות נרשמו עבורכם ובררו עימו מה הסיכון שלכם ללקות בשבץ מוחי והאם אתם זקוקים לטיפול מניעתי.

מהי טטרלוגיה ע"ש פאלוט (Tetralogy of Fallot)? טטרלוגיה ע"ש פאלוט היא מום לבבי מורכב. אדם הסובל מטטרלוגיה ע"ש פאלוט, נולד עם מספר בעיות לב

טרשת עורקים היא שקיעה של שומנים וחומרים נוספים בדפנות העורקים. טרשת זו יכולה לפגוע בעורקים שונים בגוף בכלי הדם, בעורקי הרגליים, המוח, הכליות והלב. נתרכז בשקיעת שומנים והתפתחות טרשת עורקים בעורקי הלב המספקים דם מחומצן לשריר הלב. לעורק הכלילי המספק דם מחומצן ללב יש 3 שכבות עקריות. השכבה החיצונית (תמונה מס' 4), של העורק מורכבת מרקמת חיבור. השכבה האמצעית שהיא העבה ביותר מכילה שריר והשכבה הפנימית היא שכבה דקה של תאים שנקראים תאי אנדותל אשר מרפדים את החלק הפנימי של העורק. שכבה זו היא זו שנמצאת במגע עם הדם הזורם בעורקים הכליליים. חומרי המזון והחמצן המועברים בזרם הדם חודרים דרך שכבת תאי האנדותל הבריאה ומספקים את הצרכים של שריר הלב.

כיצד לשמור על לב בריא? (דר' רוברט קלמפנר) פעילות גופנית לילדים ובני נוער (דר' גל דובנוב-רז) שיטות ואמצעי אבחון למחלות לב (פרופ' אילן גולדנברג) תזונה נבונה (בריג'יט כוכבי) דיאטנית מומחית לילדים

מטרת טיפול זה הינה לבודד את מקור האותות החשמליים החריגים אשר עלולים ליצור את פרפור הפרוזדורים ולטפל ברקמות הפרוזדורים כך שאלה תוכלנה להזרים את האותות החשמליים מקשר הסינוס ללא הפרעה. ניתן לממש זאת ע"י ביצוע אבלציה על פרוזדורי הלב. אבלציה פירושה ביצוע צריבות זעירות (ע"י תדר רדיו) ברקמות הלב, כך שרקמות אלה תיצרבנה או "תעבורנה אבלציה", ולא תוכלנה עוד להזרים אותות חשמליים. הפרוצדורה מתבצעת ע"י צנטר (קטטר) המוחדר לתוך הלב דרך ורידי המפעה או ורידים אחרים. לאחר הטיפול ברקמות הנגועות באופן הנ"ל, אלה יוצרות צלקת אשר דרכה לא מסוגלים לזרום אותות חשמליים חריגים.

זהו מסתם בעל שטח הפנים הנרחב ביותר מבין מסתמי הלב (כ-11 סמ״ר בממוצע). הוא מורכב משלושה עלים אסימטריים בגודלם. בקירבתו (במחיצה בין חדרי הלב) ממוקם מרכיב חשוב של מערכת ההולכה החשמלית בלב.

לוגו, עמותה לקרדיולוגים בישראל, מחלות לב, קרדיולוג מומחה

הדם מגיע אל הלב דרך הורידים, הורידים מנקזים את הדם אל העליות (הפרוזדורים). הדם מוזרק מהלב לאיברי הגוף דרך העורקים היוצאים מהחדרים. התכווצות הלב מכונה - סיסטולההרפיית הלב מכונה - דיאסטולהבזמן ההרפיה מתמלא חלל הלב בדם ובזמן התכווצות הלב מזריק את הדם הנמצא בתוכו לאיברי הגוף. בזמן דיאסטולה – בתחילתה, החדרים מתרחבים ובהמשכה מתכווצות העליות: המסתמים בין העליות לחדרים (המיטרלי משמאל והטריקוספידלי מימין) נפתחים והדם זורם מהפרוזדורים לחדרים. בזמן סיסטולה - החדרים מתכווצים והעליות רפות: נסגרים המסתמים בין החדרים לעליות ונפתחים המסתמים בין החדרים לעורקים הראשיים שיוצאים מהם (האאורטלי משמאל והפולמונלי מימין) והדם זורם מהחדרים דרך העורקים אל איברי הגוף. תפקידו של החדר הימני של הלב- להזרים את הדם העני בחמצן שקיבל מכל איברי הגוף אל הריאות.תפקידו של החדר השמאלי של הלב- להזרים את הדם העשיר בחמצן שהגיע מהריאות אל כל איברי הגוף.כדי ששריר הלב יהיה מסוגל להתכווץ באופן יעיל, הוא זקוק לאספקה מתמדת של דם עשיר בחמצן המסופק על ידי כלי דם של הלב – העורקים הכליליים.

חשוב לדווח על רגישות לתרופות ובמיוחד רגישות ליוד על מנת לקבל הכנה מתאימה למניעת תגובה אלרגית במהלך הצנתור. הרופא המצנתר צריך לדעת לפני הצנתור איזה תרופות המטופל מקבל, במיוחד תרופות מסוג מדללי דם, ותרופות לסוכרת, בחלק מהמקרים יש צורך בהפסקה זמנית של תרופות אלו לקראת הצנתור. חשוב גם שיהיו בדיקות מעבדה עדכניות, מטופלים עם אי ספיקת כליות זקוקים לקבל הכנה מיוחדת ע''י הזלפת נוזלים לוריד לפני הפעולה וזה על מנת להקטין את הסיכון להחמרת מצב הכליות כתוצאה מהשימוש בחומר ניגוד במהלך הפעולה.

מהי היצרות תת-אאורטלית (Subaortic Stenosis)? היצרות תת-אאורטלית היא צורת החסימה השנייה בשכיחותה במוצא החדר השמאלי. חסימה זו מתרחשת כאשר זרימת הדם מהחדר השמאלי מוגבלת. חסימה זו מתרחשת באזור הלב הנמצא מתחת למסתם אבי העורקים.

המסתם המיטרלי מפריד בין העליה השמאלית לחדר השמאלי. בלב בריא, המסתם סגור בעת התכווצות החדר השמאלי ("סיסטולה") ופתוח בעת מילוי החדר השמאלי ("דיאסטולה"). הצרות המסתם המיטרלי (mitral stenosis) מתרחשת כאשר המסתם צר מלאפשר מעבר חופשי של נפח הדם שאמור לזרום דרכו בדיאסטולה.

לוגו, עמותה לקרדיולוגים בישראל, מחלות לב, קרדיולוג מומחה

כאשר המסתם האאורטלי צר, נגרמת הפרעה להתרוקנות החדר השמאלי, משום שהוא עובד כנגד לחץ גבוה מהרגיל. קיימים תהליכים המסייעים לחדר השמאלי להתמודד עם קושי זה, בין השאר התעבות הדפנות. בשלבים מתקדמים של המחלה קיים סיכון מוגבר לסיבוכים, ובכללם אי ספיקת לב, התעלפות ובמקרים מתקדמים אף ייתכן מוות פתאומי.

לוגו, עמותה לקרדיולוגים בישראל, מחלות לב, קרדיולוג מומחה

מהי היצרות (קוארקטציה) אבי העורקים? אנשים הסובלים מהיצרות (קוארקטציה) אבי העורקים נולדים עם אב עורקים צר מדי. אבי העורקים הוא כלי הדם הארוך ביותר בגוף. הדם מוזרם מהחדר השמאלי לתוך אבי העורקים. לאחר מכן הוא מסתעף ליד ימין, לראש וליד שמאל. במצב של היצרות, אבי העורקים עלול להיות צר במקומות ובאופנים שונים. אצל חלק מהאנשים יש קטע קצר בעל מבנה צר. אצל אחרים קטעים ארוכים באבי העורקים צרים מדי. כאשר אבי העורקים צר מאוד, הדם אינו יכול לעבור דרכו. סוג זה של היצרות בדרך כלל מזוהה בלידה. כאשר ההיצרות פחות חמורה, ייתכן שלא תתגלה עד שלב מאוחר יותר בחיי החולה.

מהו היפוך חדרי הלב? היפוך מלידה המתוקן של העורקים הראשיים (היפוך חדרי הלב) או היפוך חדרי הלב הוא פגם לב נדיר שבו חדרי הלב הפוכים. מצב זה נקרא גם L-TGA או CCTGA. מצב זה הרבה פחות נפוץ מאשר היפוך "רגיל" של העורקים הגדולים (TGA או D-TGA). כדי להבין את היפוך חדרי הלב, צריך קודם כל להבין איך עובד לב נורמלי.

מהו היפוך בחיבור העורקים הגדולים של הלב? בהיפוך בחיבור העורקים הגדולים של הלב (Transposition of the Great Arteries - TGA), הזרימה בשני העורקים הגדולים של הלב מתבצעת בניגוד לכיוון הנורמלי. הדם הכחול הנכנס ללב מוזרם ישירות לגוף מבלי לעבור דרך הריאות. דם המגיע מהריאות נשלח בחזרה לריאות במקום להיות מוזרם לגוף.

בעשר השנים האחרונות , הקהילה הרפואית נרתעה ממתן טיפול חשוב זה, עקב פרסומים על הקשר בין הטיפול ההורמונאלי ועלייה בשכיחות סרטן שד מחד, ומחלות לב מאידך. יש לציין כי...

המרכיבים העיקריים בשומני הדם הם הכולסטרול והטריגליצרידים. הכולסטרול קיים בשתי צורות עיקריות, הכולסטרול הרע ה- LDL והכולסטרול הטוב HDL. הכולסטרול הרע ה- LDL שוקע בדפנות העורקים וגורם להתפתחות טרשת עורקים. החלקיק הטוב ה- HDL עוזר בסילוק עודפי הכולסטרול מהגוף ועל כן הוא בעל השפעה מגנה על עורקי הלב. הטריגליצרידים גם הם סוג של שומן שנספג מהמזון או מיוצר בכבד. רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם מהווים גורם סיכון גם כן להתפתחות טרשת העורקים ובעיקר הסיכון מוגבר בחולים עם רמת גבוהה של LDL וטריגליצרידים.

יתר לחץ דם. שומני הדם – LDL. טיפול בסוכרת. הפסקת עישון מוחלטת. פעילות גופנית סדירה לפחות 5 פעמים בשבוע כ 30 דקות. סוכר בצום פחות מ 100 מ"ג/ ד"ל למטופלים ללא סוכר. היקף בטן צמצום בעזרת פעילות גופנית ותזונה נכונה. טיפול בעודף משקל. תזונה נכונה.

גודלו של הלב שלכם כגודל אגרופכם, או כמו שני כדורי בייסבול. כשאתם גדלים, גם הלב גדל. הלב ממוקם במרכז בית החזה מתחת לצלעות, כשהוא מופנה מעט שמאלה. הצלעות מגינות עליו מפני נזק שיכול להיווצר בעת נפילה או קבלת מכה בחזה...

האם שמעת מישהו שמתחיל להתניע מנוע של מכונית ישנה?המנוע בדר"כ לא יתחיל לפעול בפעם הראשונה ואז יש צורך לתת סטרטר עד שהמנוע יתחמם ורק אז אפשר יהיה להתחיל בנסיעה.

מחלת לב הינה אחת הסיבות המובילות לתחלואה ותמותה בקרב נשים.ידיעה מוקדמת, אבחון וטיפול בגורמי הסיכון למחלת לב, מורידים שיעור הופעת המחלה והתמותה ממנה.ידוע היום כי קיים קשר הדוק בין הריון "בסיכון גבוה" למחלת לב, קרי הסיכוי לפתח מחלת לב או למות ממנה גבוה מנשים שעברו הריון תקין.אמנם לאחר הלידה, ערכי הסוכר ולחץ הדם חוזרים לערכים תקינים, אך הדבר אינו מקטין את שיעור התחלואה המוגבר של מחלת לב.

חשוב לשתף פעולה עם הרופא על מנת לוודא שאתם שומרים על בריאותכם בצורה הטובה ביותר. כאן תמצאו עצות כיצד לסייע לרופא לעזור לכם.

אקו דרך הוושט (TEE) מתבצע באמצעות החדרת צינור גמיש דרך הפה לוושט ועד החלק העליון של הקיבה. בקצה הצינור מותקן מתמר היוצר גלים על קוליים שבאמצעותם ניתן לקבל הדמיה של חלקי הלב השונים - בחדות ואיכות גבוהות יותר ממה שניתן לקבל מהבדיקה החיצונית דרך בית החזה. בדיקה זו מהווה נתח קטן יחסית (5-10%) מפעילות מעבדות אקו בבתי חולים. קיימת התווייה ל-TEE במקרים בהם לא ניתן לקבל מידע מספיק מבדיקת האקו החיצונית מסיבות שונות, כמו איכות ההדמייה, הסתרה על ידי מסתם תותב, גודל הממצא המבוקש ועוד. חלק מהמכשירים מאפשרים הדמייה תלת-מימדית. בבדיקת ה-TEE משתמשים גם בחלק מניתוחי הלב, וכן בקרדיולוגיה התערבותית – למשל בסגירת פגמים מלידה, דלף סביב מסתמים תותבים, והתערבויות נוספות במחלות לב מבניות.

לוגו, עמותה לקרדיולוגים בישראל, מחלות לב, קרדיולוג מומחה

בדיקת אקו לב מבוססת על גלי קול (בתחום שאיננו מסוגלים לשמוע), ומשמשת להדמיית האנטומיה והתפקוד של הלב על חלקיו השונים, וכן של כלי הדם היוצאים ממנו ונכנסים אליו. הבדיקה איננה מכאיבה (למעט תחושת הלחץ עקב הצמדת המתמר לבית החזה לשם שיפור התמונה), ואינה כרוכה בקרינה.

לוגו, עמותה לקרדיולוגים בישראל, מחלות לב, קרדיולוג מומחה

כשל של הצד הימני של הלב יוביל לאי ספיקת לב ימנית. כשל של הצד הימני של הלב נובע מפגיעה בתפקוד חדר ימין ו/או כשל של מסתמי חדר ימין (המסתם התלת-צניפי (הטריקוספידאלי) או המסתם הריאתי (פולמונאלי). הסיבות השכיחות לפגיעה בתפקוד חדר ימין הם כשל משני ובמשולב לכשל של החדר השמאלי, מחלות שריר הלב המערבות את חדר ימין, יתר לחץ דם ריאתי, כשל של מסתמי חדר ימין, מומי לב מולדים עם דלף וכן התקף לב המערב את החדר הימני.

המסתם הדו צניפי – ממוקם בצידו השמאלי של הלב בין עליה שמאל לחדר שמאל. המסתם בנוי מ 2 עלים – עלה קידמי, עלה אחורי. העלים בנויים כמפרש, העלים מחוברים לטבעת. על פני המסתם בכיוון חדר שמאל ישנם מיתרים – שמחברים המסתם לשריר פפילרי – שיוצא משריר הלב ויחד יוצרים מבנה דמוי מצנח. בזמן הדיאסטולה (הרפיית הלב) המסתם ניפתח, הדם שהצטבר בעליה שמאל מתרוקן לחדר שמאל דרך המסתם, בזמן הסיסטולה (התכווצות הלב) עלי המסתם נסגרים למניעת חזרה של דם לכיוון עליה שמאל ולאפשר לדם להמשיך לכיוון אבי העורקים.

לוגו, עמותה לקרדיולוגים בישראל, מחלות לב, קרדיולוג מומחה

דליפת מסתם אאורטלי - או אי ספיקה אאורטלית - הוא מצב המתרחש כאשר המסתם האאורטלי לא נסגר באופן מלא ומאפשר לחלק מהדם המוזרק מהחדר השמאלי של הלב לתוך אבי העורקים בזמן הסיסטולה (שלב התכווצות הלב) לדלוף חזרה לתוכו. הדליפה עלולה לגרום לפגיעה ביעילות זרימת הדם לשאר הגוף וכתוצאה מכך, לגרום לעייפות ולקוצר נשימה. אי ספיקה אאורטלית יכולה להתפתח פתאום או במשך עשרות שנים. ברגע שאי ספיקה אאורטלית הופכת חמורה, לעתים נדרש ניתוח לתקון או החלפת המסתם.

לוגו, עמותה לקרדיולוגים בישראל, מחלות לב, קרדיולוג מומחה

ערוץ הוידאו של האיגוד הקרדיולוגי

טיפול בהפרעות קצב לב על ידי אבלציה (צריבה) – עברית

טיפול בהפרעות קצב לב על ידי אבלציה (צריבה) – רוסית

טיפול בהפרעות קצב לב על ידי אבלציה (צריבה) – ערבית

החיים עם קוצב לב – ערבית

החיים עם קוצב לב – רוסית

החיים עם קוצב לב – עברית

השיטות הפשוטות שיעזרו לשמור על בריאות הלב שלכם

לשמור על משקל תקין, לא לעשן ולהתעמל באופן קבוע.
פרופ' דורון זגר, נשיא האיגוד הקרדיולוגי בישראל וראש מערך הלב בסורוקה, מסביר איך לשמור על בריאות הלב לאורך שנים.

שקט מנתחים – צנתור לב

מתוך הסדרה שקט מנתחים - הפרק עוסק בצנתור לב,הפרק מסביר..

סוכרת ולב

פרופ' אורי רוזנשייין, מומחה לקרדיולוגיה התערבותית מדבר על הקשר בין מחלות לב וכלי...

מניעת שבץ מוחי בפרפור פרוזדורים

מתוך מסיבת העיתונאים שערך האיגוד הקרדיולוגי לרגל מסע הסברה על...

הקשר בין פרפור פרוזדורים ושבץ מוחי

מתוך מסיבת העיתונאים שערך האיגוד הקרדיולוגי לרגל מסע הסברה על...

שבץ מוחי הנגרם מפרפור פרוזדורים

מתוך מסיבת העיתונאים שערך האיגוד הקרדיולוגי לרגל מסע הסברה על..

שמירה על אורך חיים בריא

שמירה על אורך חיים בריא בקרב חולי לב לפני ולאחר צנתור..

אי ספיקת לב

על הפרעות קצב לב מסכנות חיים

מהו קצב לב? כיצד הוא נוצר? איך קצב בלב עולה ויורד? אלו סוגי...

סימנים להתקף לב

רוב אירועי הלב מתרחשים בשעות הבוקר. פרופ' שכטר..

רפואה שלמה – הפרעות קצב

מה היא הפרעת קצב? מה הם התסמינים הגופניים שמאפיינים את...

על מניעה ראשונית ושניונית של מחלות לב

שמים לב ללב: על מניעה ראשונית ושניונית של מחלות לב..

התקפי לב בקרב נשים

ד"ר עזרי רוזנבאוום, מנהל יח' צנתורי לב מהמרכז הרפואי מאיר סוקר את..

קפאין טוב ללב? ראיון עם פרופ' מיכאל שכטר – ערוץ 1

האם צריכת קפה מזיקה ללב? כמה כוסות מותר לשתות ביום? מחקר ישראלי קבע ומצא:

תוצאות סקר ACSIS – ד"ר זאזא יעקובישוילי וד"ר רואי בייגל

נתון מדאיג: 10% מהישראלים שלקו בהתקף לב - מתים תוך שנה

מחקר חדש: שתיית מים מותפלים עלולה להגביר סכנה למוות ממחלות לב

מאת: פרופ' מיכאל שכטר

הרצאה אודות חידושים טכנולוגיים ברפואת הלב – בעברית ובערבית

בעברית: פרופ' ישראל ברבש

כל אחד יכול להציל חיים – הרצאה אודות החייאה

מאת: ד"ר אלעד אשר | פרמדיק: אוסמה אבו מוך

פרופ' בזיל לואיס ופרופ' דורון זגר – ACC 2018

Live from the ACC 2018 - Prof. Basil Lewis & Prof. Doron Zahger

AHA 2017 – פרופ' בזיל לואיס ופרופ' רונן בארי

Live from the AHA 2017 - Prof. Basil Lewis & Prof. Ronen Beeri

ACC 2017 פרופ' בזיל לואיס ופרופ' מיכאל שכטר

Live from the ACC 2017 - Basil Lewis & Michael Shechter

פרופ בזיל לואיס ופרופ יוסף רוזמנן | נוב' 2014 AHA

פרופ בזיל לואיס ופרופ יוסף רוזמנן | נוב' 2014 AHA

פעילות גופנית לילדים ובני נוער | דר' גל דובנוב-רז

וידאו זה צולם והופק עבור מרכז המידע "הלב שלי - להורים וילדים" של האיגוד הקרדיולוגי בישראל.

כיצד לשמור על לב בריא? | דר' רוברט קלמפנר

וידאו זה צולם והופק עבור מרכז המידע "הלב שלי - להורים וילדים" של האיגוד הקרדיולוגי בישראל.

שיטות ואמצעי אבחון למחלות לב | פרופ' אילן גולדנברג

וידאו זה צולם והופק עבור מרכז המידע "הלב שלי - להורים וילדים" של האיגוד הקרדיולוגי בישראל.

אודות כנס ה-60 השנתי של האיגוד הקרדיולוגי בישראל

פרופ' חיים לוטן - נשיא איגוד הקרדיולוגים, ביה"ח הדסה: על כינוס גדול של הקרדיולוגים שייפתח מחר.

חלק ב' – אבחון מחלת לב תוך שעה בבדיקת א.ק.ג.

חלק ב'
פרופ' אילן גולדברג - מנהל המכון לשיקום לב בתל השומר מנהל העמותה לחולי לב וכלי דם בישראל -לאבחן מחלת לב תוך שעה - הבדיקה שנמצאת בדיקת א.ק.ג. במשך שעה ויוצא פלט המראה אם הבדיקה שלילית או חיובית

חלק א' – אבחון מחלת לב תוך שעה בבדיקת א.ק.ג.

חלק א'
פרופ' אילן גולדברג - מנהל המכון לשיקום לב בתל השומר מנהל העמותה לחולי לב וכלי דם בישראל -לאבחן מחלת לב תוך שעה - הבדיקה שנמצאת בדיקת א.ק.ג. במשך שעה ויוצא פלט המראה אם הבדיקה שלילית או חיובית

לא מרזים? נמצא הגן שמסביר למה. מחקר חדש: דיאטה גנטית

ד"ר רונן דורסט, קרדיולוג מביה"ח הדסה - לא מרזים? נמצא הגן שמסביר למה. מחקר חדש: דיאטה גנטית.

חידושים ברפואת לב נשים וכללית

פרופ' חיים דננברג -בי"ח הדסה ע.כ. קרדיולוג : חידושים ברפואת לב נשים וכללית

ACC13 סאן פרנסיסקו | פרופ' בזיל לואיס ודר' עמית שגב | מרץ 2013

פרופ' חיים לוטן – יו"ר האיגוד הקרדיולוגי בישראל

דבר היו"ר.
פרופ' חיים לוטן - יו"ר האיגוד הקרדיולוגי בישראל
הפרעות בתפקוד המיני בחולה לאחר אירוע כלילי חד - גישת המטפל המיני

ד''ר רפי חרותי
מנהל המרפאה לשיקום וטיפול מיני מרכז רפואי רעות ת''א ויו''ר האגודה הישראלית לטיפול מיני (איט''ם)

מהו התקף לב?

פרופ' שמואל בנאי, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית, מסביר בתוכנית בריאות 10 מהו התקף לב, איך ניתן לזהות התקף לב ואיך ניתן למנוע התקף לב?

מחלות לב אצל נשים

מחלת לב היא לא מחלה גברית בלבד אלא גורם תמותה מס'1 בעולם גם אצל נשים. אחת מ 3 נשים תפתח מחלת לב במהלך חייה, פי שש יותר מתחלואת נשים לסרטן השד. פרופ' שכטר מתארח בתכניתה של אורנה דץ ומדבר על הלב הנשי.

הפרעות בקצב הלב

מתוך התכנית "לחיות בריא", 27 באפריל 2010. משתתפים: ד"ר לאוניד אידלמן, יו"ר הר"י; פרופ' מיכאל גליקסון, בי"ח שיבא.

עזרה ראשונה

מה עושים כשאדם מתעלף לידכם?

הצהרה

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לרופאים/ות בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל ו/או בעלי רישיון לעסוק ברוקחות ו/או אדם הנמנה על צוות רפואי או מחקר ביו-רפואי.

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.