עם השחרור מבית החולים חשוב לשים דגש על שיפור הרגלי החיים על-מנת להפחית את הסיכוי להישנות של אירוע-לב בעתיד. אנו ממליצים על מסגרת של החלמה ושיקום שם יושם דגש על החזרה לחיים בריאים ופעילים לאחר אוטם בפירוט רב יותר. עקרונות: כל ההמלצות מטה הן לצורך שמירה על הבריאות ומזעור הנזק שנגרם לשריר הלב בעת האוטם יש צורך לקבוע סדרי עדיפויות בטיפול בגורמי הסיכון: מהחמור לקל מטרת הטיפול היא להחזירך למצב התפקודי הקרוב ביותר בו היית ועם הזמן לשפרו תקופת ההחלמה נעה בין 4 ל 6- שבועות, והיא מוכרת כחופשת מחלה. להלן נסקור את עיקרי הדברים:
מסמכי הדרכה למטופלים לאחר אוטם שריר הלב
מסמכי ההדרכה הללו גובשו כשיתוף פעולה בין החוגים השונים: שיקום הלב, קרדיולוגיה התערבותית וטיפול נמרץ לב. רב תודות לגברת שרה בן צבי, אחות אחראית לפיתוח הדרכה במרכז הלב – בשיבא תל השומר שהיתה ה"רוח החיה" בגיבוש המסמכים החשובים הללו.
קרא עודהפסקת עישון
כבר דיברנו על נזקי העישון. הטבק בכלל והניקוטין בפרט מכילים חומרים המזיקים ללב הגורמים לעליה בלחץ הדם והדופק, הגברת קרישת הדם, מעלים את רמת הכולסטרול הרע ומורידים את רמת הכולסטרול הטוב, מגבירים את הסיכוי להפרעות בקצב הלב והתקדמות מחלת כלי-דם טרשתית. כל אלה עלולים לגרום בסופו…
קרא עודלחץ – דם
לחץ-דם גבוה מהרצוי מכונה גם "הרוצח השקט" והינו אחד הגורמים המשמעותיים להתקפי לב ולשבץ (אירוע) מוחי. המונח מתייחס ללחץ-דם עורקי אלא אם כן מצוין אחרת. לחץ-הדם העורקי הוא הלחץ בעורקים המובילים דם לאברי גוף (לא בעורקי הריאה) כמו למשל עורק הזרוע. לחץ-הדם נמדד ביחידות של מילימטר כספית (mmHg)….
קרא עודתזונה ואיזון שומנים וסוכר
לתזונה נכונה השפעה ישירה על שיפור בריאותך: הפחתה במשקל, ירידה ברמת השומנים בדם, ירידה בערכי לחץ-דם, איזון רמות הסוכר ורגישות לאינסולין, שמירה על קצב הלב (הפחתה בממריצים כגון קפאין) ואלסטיות כלי-הדם. דיאטה ים-תיכונית: דיאטה ים-תיכונית מורכבת ממזונות כמו שמן זית, דגן, פירות, אגוזים, ירקות, דגים ואף כמויות מדודות של יין אדום. בדיאטה ים-תיכונית מרכיבי מזון כמו…
קרא עודפעילות גופנית
פעילות גופנית תורמת להפחתת משקל (בשילוב עם דיאטה נכונה), הורדת ערכי לחץ- דם גבוהים, הורדת ערכים של טריגליצרידים ו"כולסטרול רע" והעלאת ערכים של "כולסטרול טוב", איזון רמות הסוכר, שליטה על מתחים ועוד. הפעילות הגופנית חייבת להיות מותאמת באופן אישי ובפיקוח רפואי. באופן אידיאלי מומלץ להגיע לפעילות אירובית כלומר: הליכה\שחיה הנמשכות 25-50 דקות, 3-5 ימים בשבוע. לאחר השחרור הביתה…
קרא עודאלכוהול
לאלכוהול בכמות גדולה יש השפעה רעילה על שריר הלב והוא עלול לגרום לירידה בכושר התכווצותו, הפרעות קצב ואי ספיקת לב. אלכוהול גם מעלה את רמת הטריגליצרידים בדם והוא גם….
קרא עודגלולות למניעת הריון
בנשים הנוטלות גלולות למניעת הריון עלולה להתפתח נטייה לקרישיות יתר, עלייה ברמת הטריגליצרידים, לחץ-דם וכולסטרול. השפעה…
קרא עודיחסי מין לאחר התקף לב
חזרה לקיום יחסי מין הוא חלק בלתי נפרד מחזרה לשגרת החיים. מייחסים ליחסי מין רמת מאמץ כשל טיפוס במדרגות 1-2 קומות. במידה ולא היו סיבוכים מיוחדים בעקבות האירוע הלבבי ניתן לחזור לקיום יחסי מין ללא חשש…
קרא עודעבודה
כל מטופל לאחר אוטם שריר הלב זכאי לשישה שבועות חופש מחלה (מסגרת החלמה מומלצת) לאחר מכן החזרה לעבודה לפי…
קרא עודתורשה (גנטיקה, רקע משפחתי)
זהו גורם סיכון שאינו ניתן לשליטה. הגנים שירשנו מהורינו מעצבים את גופינו ומשפיעים על נטייתנו לחלות במחלות במהלך החיים. אדם שאחד מהוריו או אחיו סובל ממחלת לב נמצא ברמת סיכון גבוהה יותר לחלות במחלה, יותר…
קרא עודתרופות הניתנות לאחר התקף לב
הבסיס לטיפול התרופתי הקבוע הוא: A-B-C-D (ראה טבלה בהמשך) A: נוגדי טסיות: platelets Anti B: חוסמי בטא :Beta-blockers C: תרופות להורדת כולסטרול (Cholesterol-lowering drugs) D: תרופות נוספות other Drugs- : ACE inhibitors, ARBs, Aldosterone receptor blocke …
תרופות הניתנות לאחר התקף לב לקריאה »
קרא עודהטיפול התרופתי
הטיפול התרופתי שניתן בהתקף מבוסס בעיקר על תרופות נוגדות קרישה וטסיות וזאת על מנת שהקריש שנוצר בעורק הכלילי יימס והעורק יפתח בחזרה. התרופה הפשוטה והיעילה…
קרא עודצנתור טיפולי דחוף
צנתור טיפולי או כפי שמכונה באופן מקצועי: PCI-percutaneous coronary intervention או בעברית -התערבות מלעורית כלילית, מתייחס למגוון של הליכים לטיפול באמצעות צנתר באנשים עם מחלת לב כלילית. היום אנחנו יודעים שצנתור טיפולי דחוף הוא אפשרות הטיפול הטובה והיעילה ביותר במקרים של התקף לב…
קרא עודמה מרגישים כשיש התקף לב? הסימנים להתקף לב אצל גברים
התסמינים של התקף לב שונים מאדם לאדם, אינם תמיד ברורים ולא תמיד אנשים מבינים שיש להם אירוע לבבי, לכן חשוב לא להתעלם כשיש תלונות מתאימות. ברוב המקרים התקף לב מתבטא בכאב עז בחזה, יותר בחלק השמאלי, הכאב בדר"כ…
קרא עודתסמיני התקף לב בנשים
רוב הנשים חושבות שהתסמינים של התקף לב הם רק: כאבים ולחץ בחזה, קוצר נשימה ובחילה. אך מתברר, כי תופעות אלו המופיעות בנשים ובגברים אינן בלעדיות . התקפי לב אצל נשים יכולים להיות שונים וחשוב מאוד ללמוד מהם הסימנים המתריעים על כך.
קרא עודמתי לחשוד שיש לי התקף לב?
מצד אחד יש חשיבות לזהות ולחשוד בהתקף לב כשהוא מופיע אך מצד שני יש לזכור שרוב המקרים של כאבי חזה מקורם בדברים אחרים ולאו דווקא באירוע לב לדוגמא התקף חרדה או כאבים ממקור לא לבבי ווחשוב לא להיכנס…
קרא עודמה עושים כשיש חשד להתקף לב?
כאשר את/ה מרגיש תסמינים שיכולים להתאים להתקף לב הדבר הראשון שרצוי לעשות הוא לקרוא לעזרה מאדם שנמצא בקרבתך (בן משפחה, חבר לעבודה וכו') ולהודיע לו שאתה חושב או חושש שיש לך אירוע לב. יש להישאר במקום בו אתה נמצא במנוחה…
קרא עודאבחנה של התקף לב
הדרך לאבחן התקף לב הוא לבצע אק"ג מיד כשמופיעים הסימנים המחשידים. ברוב המקרים ניתן יהיה לזהות שיש התקף על פי שינויים אופייניים בתרשים האק"ג. כמובן שפענוח האק"ג דורש ידע מוקדם ואבחנה של התקף לב תעשה רק…
קרא עודהתקף חרדה לעומת התקף לב
חשוב לדעת כי הסימנים של התקף חרדה מאוד דומים לסימנים המופיעים בהתקף לב אמיתי ולעיתים מתעורר קושי להבדיל בינהם…
קרא עודדום לב לעומת התקף לב
אנשים נוטים להחליף בין שני המונחים, למרות שהם אינם זהים. דום לב הוא בעיה חשמלית (הפרעת קצב). התקף לב הוא בעיה של מחזור הדם (עורק סתום).
קרא עודטרשת עורקים ומחלת לב כלילית
התקף לב הוא למעשה סיבוך של מחלת טרשת העורקים. טרשת עורקים היא תהליך כרוני של הצטברות ושקיעה של שומנים בדפנות העורקים. כתוצאה מכך דפנות כלי הדם מתעבות, וגורמות להצרות חלל העורק לעתים אף עד כדי סתימתם המוחלטת. טרשת עורקים היא…
קרא עודמהו התקף לב?
התקף לב או אוטם שריר הלב נגרם מפגיעה חריפה ברקמת הלב כתוצאה מחסימה פתאומית של עורק כלילי. כאמור הסיבה העיקרית למצב זה הוא קרע ברובד טרשתי בדו…
קרא עודסיבוכים של התקף לב
הסיבה העיקרית למוות מהיר במקרה של התקף לב היא הפרעות בקצב הלב. האזור הנימקי בלב שנוצר במהלך האוטם החריף גורם לאי יציבות בפעילות…
קרא עודאיך מסווגים את מיקום וסוגי האוטמים
כאשר עורק כלילי נחסם במלואו והספקת הדם לאזור האוטם פוסקת לחלוטין, לרוב, כל עובי הדופן המעורבת תינזק..
קרא עודעיבוד סיכונים או – risk stratification
זהו מושג המבטא את הצורך לבדוק בכל שלב ושלב של האשפוז (וגם אחריו), את הסכנות האפשריות במהלך המחלה. למעשה זהו מעין "סקר מערכות" שהרופא עושה על מנת לעלות…
קרא עודסיבוכי האוטם
המושג "אוטם לא מסובך" מצביע על מהלך אשפוז תקין ללא מאורעות מיוחדים וללא צורך בהתערבויות מידית…
קרא עודצנתור לב ראשוני או – "Primary PCI"
בשנים אחרונות צינתור ראשוני של חולי אוטם נתגלה כטיפול עדיף באוטם חריף. אחוזי פתיחת העורק גבוהים יותר בצנתור מאשר בטיפול…
קרא עוד"טיפול ממיס קריש" – Thrombolytic therapy
החל מסוף שנות השמונים, נכנסו לשימוש רחב תרופות הניתנות דרך הוריד המאיצות המסת קרישים בתוך כלי הדם הכליליים. מחקרי ענק על אוכלוסיות גדולות מאוד, בארה"ב ובאירופה הוכיחו…
קרא עודמימד הזמן-הכי חשוב
מהרגע שהעורק נחסם במלואו ועד שהנזק לשריר הלב הופך לבלתי הפיך לא לוקח זמן רב. לכן, זה כל כך חשוב להגיע מהר ככל שניתן לבית חולים. שם ניתן לקבל טיפול…
קרא עודמה לעשות כשזה קורה ?
רצוי להתקשר מיידית למד"א, ולדאוג שבן משפחה שכן או חבר יהיו נוכחים. כל זאת על מנת ל…
קרא עודתלונות החולה
ישנם תסמינים קלאסיים. תחושת לחץ או כובד או כאב או שריפה בקדמת בית החזה. באזור שלא תמיד מוגדר היטב. לפעמים הכאב מקרין ליד שמאל, לשתי הכתפיים, ללסת התחתונה או למרכז הגב. לפעמים..
קרא עודמה קורה בעורק ובשריר הלב בזמן התקף לב
כאשר רובד טרשתי שהיה "שקט" הופך לבלתי יציב, נסדק ונקרע, חומרים חלבוניים ושומניים בתוך הרובד נחשפים למרכיבי הדם השונים – לטסיות הדם, לחלבוני מערכת קרישת הדם ולעוד חומרים רבים "השטים" בדם…
קרא עודהאנטומיה של עורקי הלב (העורקים הכליליים)
הלב מוזן משתי מערכות עורקיות: המערכת השמאלית והמערכת הימנית, הכוללים ביחד שלושה עורקים כליליים ראשיים. עורקים אלו יוצאים מאבי העורקים.
קרא עוד