טרשת עורקים ומחלת לב כלילית
התקף לב הוא למעשה סיבוך של מחלת טרשת העורקים. טרשת עורקים היא תהליך כרוני של הצטברות ושקיעה של שומנים בדפנות העורקים. כתוצאה מכך דפנות כלי הדם מתעבות, וגורמות להצרות חלל העורק לעתים אף עד כדי סתימתם המוחלטת. טרשת עורקים היא הסיבה העיקרית למוות ולנכות מעל גיל 35 בעולם המערבי. טרשת עורקים היא מחלה של מרבית העורקים בגוף אך בעיקר היא מערבת את עורקי הלב (העורקים הכליליים), עורקי הצוואר, העורקים המובילים דם למוח, עורקי הרגליים ואבי העורקים. היצרויות טרשתיות בעורקים הכליליים (המספקים דם ללב) או חסימתם המלאה היא הסיבה למחלת הלב הכלילית שגם מכונה מחלת לב איסכמית.
למחלה זו שתי תסמונות קליניות עיקריות:
- התסמונת היציבה הכרונית. במקרים אלו הטרשת מצטברת בהדרגה והמחלה בעצם מוגבלת לדופן כלי הדם. בחלק מהמקרים כשדופן כלי הדם מוצרת משמעותית יותר, לרוב רק כששיעור ההיצרות מגיע לכ-70-60 אחוז מקוטר העורק, יש תסמונת המכונה תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס) שבה יש כאבי חזה בעיקר בזמן מאמץ או התרגשות. חסימת העורק בתסמונת זו היא איטית והדרגתית ומתרחשת במהלך שנים ארוכות ולכן במקרים רבים החולים מרגישים טוב ואפילו אינם מודעים לקיומה של המחלה.
- תסמונת כלילית חריפה. במקרים אלו יש חסימה חדה של אחד מהעורקים הכליליים בעקבות קרע ברובד הטרשתי. קרע ברובד הטרשתי יכול להגרם באופן פתאומי, חד ובלתי צפוי, הקרע גורם לחשיפה של הטרשת אל מחזור הדם דבר שמביא לשפעול טסיות-דם שמתחילות ליצור קריש דם סביב איזור הקרע. הטסיות יוצרות קריש החוסם את באופן חלקי או מלא את העורק הכלילי. במקרים אלו חסימת העורק היא מהירה וחדה ויכולה להתקדם תוך דקות ספורות. הסיבות להופעה של קרע ברובד הטרשתי אינן ברורות וגם למרבה הצער יש קושי לחזות מתי זה יקרה וכיצד למנוע זאת.