Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

תוצאות סקר ACSIS (סיכום נתונים של חולים שלקו בהתקף לב)
ד"ר זאזא יעקובישוילי (בי"ח בלינסון), יו"ר החוג לטפול נמרץ לב של האיגוד הקרדיולוגי בישראל
ד"ר רואי בייגל (בי"ח שיבא – תל השומר), מזכיר החוג לטפול נמרץ לב של האיגוד הקרדיולוגי בישראל

 

ישראל נמצאת כיום במקום של כבוד בין מדינות המערב לפי התוצאות של הטיפול באוטם שריר הלב. התמותה באשפוז מאוטם שריר הלב בטווח הקצר ירדה מ-5.5% לכ-2% וב-30 יום מ-8.5% לכדי 4% בשנת 2013 זאת על פי תוצאות הסקר האחרון שנערך על ידי החוג לטיפול נמרץ לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל. סקר ACSIS שנערך כל מספר שנים החל משנת 2000.

עם זאת עדיין יש מספר לא מבוטל של אנשים שלא מצליחים להגיע אל בית החולים, כאשר בקרב אלו המאושפזים התמותה לפרק זמן של כשנה נשארה סטטית ולא מראה מגמת ירידה במהלך 13 השנים האחרונות כאשר בסקר בארצי האחרון שנערך בשנת 2013 נתון זה עדיין עמד על כ-10% לשנה.

אין ספק שעל נתון זה של עלייה בתמותה בתקופה שמשחרור המטופל ועד לשנה משפיעים מספר גורמים, בין אם מדובר בחוסר היענות להמלצות בשחרור, חוסר מעקב מספק לאחר השחרור וכלה בסיבות שאינן לבביות ונסתרות מעינינו.

מה ניתן לעשות: אם מדובר על שלב טרום בית החולים הרי שיש חשיבות לקריאה מהירה לעזרה מקצועית, קרי צוות של מד"א על מנת ולאבחן בצורה המהירה ביות ולטפל באופן המהיר ביותר בהתקף הלב ובסיבוכים שיכולים להופיע טרם ההגעה לבית החולים. בסקר האחרון עדיין מחצית מהלוקים בהתקף לב לא הגיעו על ידי צוותי מד"א לבית החולים אלא בכוחות עצמם, נתון מדאיג בפני עצמו, ואלו רק אלה שהצליחו להגיע לבית החולים.

בקרב החולים שמשתחררים מבית החולים חשוב להבין כי עם השחרור הטיפול לא מסתיים ויש להתמיד על המשך נטילת הטיפול התרופתי בעיקר בשלב ה"כרוני" שלאחר השחרור: יש חשיבות מרבית בהמשך הטיפול התרופתי לאחר שחרור המטופל לביתו בין אם מדובר בתרופות המונעות את הצמדות טסיות הדם דוגמת אספירין, ותרופות נוספות שמטרתן למנוע חסימה חוזרת של העורק הלבבי ובין אם מדובר על תרופות להורדת שומני הדם ולהורדת לחץ הדם. זאת בנוסף להקפדה על אורחות חיים בריאים וביצוע פעילות גופנית מתונה באופן סדיר ותדיר.

האיגוד הקרדיולוגי שם לו למטרה לברר את הסיבות לגורמים אלו בסקר הקרוב אשר החל בתחילת החודש וכולל את כלל המחלקות הקרדיולוגיות בישראל. הסקר יימשך כחודשיים עד לסוך חודש מרץ וזו גם הפעם הראשונה שנוכל לאמור גם על הנתונים מקופות החולים ולבדוק מה קורה במהלך תקופת המעקב בקהילה שלאחר שחרור המטופל מבית החולים.

קראו עוד בכתבה שפורסמה ב-Ynet: נתון מדאיג: 10% מהישראלים שלקו בהתקף לב – מתים תוך שנה

הצהרה

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לרופאים/ות בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל ו/או בעלי רישיון לעסוק ברוקחות ו/או אדם הנמנה על צוות רפואי או מחקר ביו-רפואי.

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.