עישון טבק וסיגריות אלקטרוניות
התבקשנו להביע דעתנו על הסיגריות האלקטרוניות.
עובדות:
עם כניסת הסיגריות האלקטרוניות לשוק יש עליה בעישון סיגריות אלקטרוניות ע"י צעירים. מאידך יש גם מעבר לעישון של סיגריות אלקטרוניות ע"י מי שמעשן סיגריות "רגילות".
אין מידע רפואי ממשי היום על הנזק של סיגריות אלקטרוניות על בני אדם במבחנים ארוכי טווח (סיגריה מול פלצבו).
העמדה של גופים בעולם:
- החשש של הגופים המקצועיים בארה"ב ובאירופה על הנזק של סיגריות אלקטרוניות על בריאות הציבור.
- החשש שעידוד השימוש בסיגריות אלקטרוניות יהווה "נורמליזציה" של עישון ויעודד בעיקר את הצעירים לעשן.
- החשש שיתמכרו לסיגריות האלקטרוניות, לטבק ולנזקי העישון ולניקוטין.
קיימים חילוקי דעות לגבי סכנות ה"איוד" (Vaping) בסיגריות האלקטרוניות. קיימת הסכמה כללית ששימוש בסיגריות אלקטרוניות חושף את המשתמשים לפחות טוקסיקוגנים מאשר בסיגריות הטבק "הרגילות". כמה מארגוני הבריאות חוששים להמליץ על הסיגריות האלקטרוניות כאמצעי להפסקת עישון בסיגריות "הרגילות" בשל היעדר מחקרים אפקטיביים ומידע בטיחותי. כמה טענו שהסיגריות האלקטרוניות מבחינה רגולטורית הינן תכשירי טבק אולם עם תכולת ניקוטין נמוכה יותר.
ב 2016 ארגון הבריאות העולמיWHO מצא שהעדות המדעית של איוד סיגריות אלקטרוניות כאמצעי להפסקת עישון הוא “scan and low certainty”. לעומתם ארגון הבריאות באנגליה ב 2015 עודד מעשנים לעבור לסיגריות אלקטרוניות כדי לסייע בהפסקת עישון של הסיגריות "הרגילות" והפסקת עישון טבק בכלל. בשנת 2016 הFDA בארה"ב הכריז:
Although ENDS (electronic nicotine delivery systems) may potentially provide cessation benefits to individual smokers, no ENDS have been approved as effective cessation aids”/
דהיינו: אין כל עדות שסיגריות אלקטרוניות יכול לסייע בהפסקת העישון.
בשנת 2019 ב European Respiratory Society הכריז שאין נתונים על השפעה ארוכת טווח של סיגריות אלקטרוניות ולכן לא ניתן היום לומר שהן בטוחות מאשר טבק לטווח ארוך.
בהמשך לאפשרות של נזק ריאתי למאות חולים בארה"ב ולקשר אפשרי שבין שימוש בסיגריות אלקטרוניות ולתמותה של 7 חולים בארה"ב, קבע ה CDC בארה"ב ב6.9.19 שיש לשקול הפסקת עישון הסיגריות האלקטרוניות עד לסיום הבירור בנושא זה.
מה ההמלצות בעולם?
באוסטרליה
בעוד שהשימוש בסיגריות אלקטרוניות יכול להיות בטוח מאשר עישון טבק, עד כה קיים מידע מועט בלבד ומוגבל לגבי ההוכחות ליעילותן בסיוע להפסקת העישון ובנוסף קיימים נושאים בטיחותיים לטווח ארוך שלא ידועים. לכן ההמלצה לרופאים לא להמליץ על השימוש בסיגריות אלקטרוניות.
האגודה למלחמה בסרטן ואיגוד הלב האוסטרלי הוציאו הודעה משותפת שקיים מידע מוגבל לגבי הנזק הפוטנציאלי של סיגריות אלקטרוניות לטווח קצר וארוך וכן לא ברור עדיין תרומתן בהפסקת העישון ולכן המליצו על “extreme caution on electronic cigarettes”. בעקבות המוות של 7 אזרחים אמריקאיים בקשר לעישון סיגריות אלקטרוניות, ארגון הרופאים באוסטרליה הודיע ב 18.9.19 על גישה זהירה “precautionary approach” בשימוש בתכשירי איוד.
בקנדה
ב23.5.18 חוקק חוק הטוען:
“vaping is less harmful than smoking” ובנוסף:
“vaping products and e-cigarettes deliver nicotine in a less harmful way than smoking, and may reduce health risks for smokers”.
איגוד הסרטן בקנדה סיכם שאין מידע מדעי שסיגריות אלקטרוניות מסייעות בהפסקת עישון טבק.
איגוד הלב ושבץ מוח בקנדה קבע שאין מידע חד משמעי לגבי היעילות של סיגריות אלקטרוניות בהפחתת עישון טבק והביע חשש לגבי הבטיחות של סיגריות אלקטרוניות לטווח ארוך על המעשן וסביבתו.
בניו זילנד
בשנת 2014 קבע משרד הבריאות שם שאמנם אין עדות בטיחותית של תכשירי איוד לטווח ארוך אולם הנתונים מצביעים שהסכנה פחותה בהרבה מעישון טבק. אותו דבר בשנת 2016.
אותו דבר פרסמה האגודה למלחמה בסרטן של ניו זילנד מסמך בו היא קובעת שנתונים מצביעים ששימוש בסיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין עוזרות למבוגרים להפסיק עישון של טבק, ושסיגריות אלקטרוניות מזיקות פחות מעישון טבק.
בפיליפינים
המידע כיום אינו מספיק כדי לתמוך בשימוש בסיגריות אלקטרוניות כמסיעות להפסקת עישון טבק, ואיגוד הרופאים הפיליפינים נקט עמדה ברורה נגד השימוש של סיגריות אלקטרוניות כאשר הוא מציין את החששות הבטיחותיות.
בגרמניה
האגודה למלחמה בסרטן בגרמניה הוציאה בשנת 2013 מסמך שבו קבעה שלא ניתן לקבוע שסיגריות אלקטרוניות בטוחות, שכן אין מידע מדעי מהימן. בנוסף נוזלים ואירוסולים בסיגריות האלקטרוניות עלול להיות מסוכן בשימוש ארוך טווח כולל הסכנה למעשנים פסיביים, וכן אין כל הוכחה ליעילותם בהפסקת עישון של טבק.
בספרד
החברה הספרדית לריאות וניתוחי חזה הוציאה מסמך עמדה שאירוסולים של סיגריות אלקטרוניות אינם בטוחים ונמצאו כימיקלים קרצינוגניים שעלולים לפגוע בריאות, למרות שריכוזם נמוך מסיגריות טבק "רגילות". מחקרים שבוצעו היו קטנים ולא בעלי מתודולוגיה משמעותית לקבוע האם הסיגריות האלקטרוניות יעילות בהפסקת עישון טבק. הומלץ שיש לבצע רגולציה של סיגריות אלקטרוניות כתרופות והפסקת העישון שלא באמצעות סיגריות אלקטרוניות.
בבריטניה
בשנת 2018 קבע Public Health England שסיגריות אלקטרוניות 95% פחות מזיקות מעישון טבק.
בשנת 2015 קבעו במשותף ה Public Health England ו-12 איגודי בריאות בבריטניה שסיגריות אלקטרוניות מסוכנות פחות מעישון.
קביעה זו זכתה אח"כ לביקורות בבריטניה, כולל של העיתון LANCET, ונמצא שמרבית המחברים שתמכו בעובדה שסיגריות אלקטרוניות 95% בטוחות יותר, היו בקשר עם חברות הטבק.
בשנת 2016 קבע ה Royal College of General Practitioners
“although the long-term safety of EC use is still to be evaluated, it is accepted that vaping is an order of magnitude safer than conventional tobacco”
ובנוסף באפריל 2016 הם מוסיפים שסיגריות אלקטרוניות יעילות כאמצעי להפסקת עישון, ולמען האינטרס של בריאות הציבור חשוב לעודד שימוש של סיגריות אלקטרוניות על פני עישון טבק.
בשנת 2019 נפתחו חנויות של סיגריות אלקטרוניות בבתי חולים בבריטניה וקיימת המלצה של איוד בתוך בתי החולים.
בארה"ב
ב 9.9.19 בעקבות עליה במחלות ריאה הקשורות באיוד, הוציא American Medical Association קביעה שיש למנוע שימוש בסיגריות אלקטרוניות עד שיסתיים הבירור של חקירת המחלות הקשורות לעישון של הסיגריות האלקטרוניות. יום למחרת פרסם איגוד הריאות האמריקאי מסמך הקובע שסיגריות אלקטרוניות אינן בטוחות, עלולות לגרום למחלות ריאה, לנזק בלתי הפיך לריאות ואין להשתמש בסיגריות אלקטרוניות או טבק.
מסקנות:
- לאחר קריאת העובדות והפרסומים, המסקנה מבחינה קרדיאלית ומחלות כלי דם: עישון טבק מסוכן ואינו מומלץ בכלל ובכל גיל.
- בכל מקרה, בכל עת ובכל גיל יש להמליץ על הפסקת עישון למניעת מחלות לב וכלי דם.
- בשלב זה, כל עוד אין מידע אמין וארוך טווח, אין להמליץ על עישון סיגריות אלקטרוניות למי שאינו מעשן ובוודאי למי שלא מלאו לו 18 שנה.
- לאור המידע שקיים היום בספרות המדעית, לאור המידע על ריבוי מחלות ריאה ותמותה לאחרונה שנקשרו עם הסיגריות האלקטרוניות בארה"ב, אנו ממליצים להמנע כליל מעישון של סיגריות אלקטרוניות או כל מכשיר אחד עד לסיום חקירת המקרים בארה"ב ופרסום המסקנות.
נושא פתוח לדיון:
האם למעשן כבד של סיגריות שבא וטוען שאינו מוכן להפסיק לעשן (אם וללא ניסיונות גמילה מעישון), ובמודע ימשיך עד סוף חייו לעשן, האם להמליץ שיעבור לסיגריות אלקטרוניות משום שמזיקות פחות למעשן ולסביבתו היא שאלה שתשובה עליה תינתן כאשר יהיה מידע אמין וארוך טווח. מידע זה לא נמצא עדיין ויהיה מקום לדון כאשר יתקבל המידע.
מקורות
- https://en.wikipedia.org/wiki/Positions_of_medical_organizations_on_electronic_cigarettes
- https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/news/e-cigarettes
- https://www.fda.gov/tobacco-products/products-ingredients-components/vaporizers-e-cigarettes-and-other-electronic-nicotine-delivery-systems-ends
- https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.012742
- https://ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000107