הקשר שבין מחלות החניכיים (פריודונטיטיס) למחלות לב – נייד עמדה משותף לאיגוד האירופאי לפריודונטיטיס ואיגוד רופאי הלב העולמי
מחלות לב וכלי הדם הן הגורם מספר אחד לתחלואה ולתמותה בעולם המערבי. מחלות החניכיים ושיניים הן מחלות כרוניות ושכיחותן כ 11% מאוכלוסית העולם. קיים קשר אפידמיולוגי בין פריודונטיטיס ומחלות לב ופריודונטיטיס עלולה להחמיר מחלות לב.
נייר העמדה הינו תולדה של סימפוזיון משותף של נציגים מהפדרציה האירופאית לפריודונטיטיס והפדרציה העולמית של רופאי הלב שנערך בפברואר 2019 במדריד בהשתתפות מומחי לב ופריודונטולוגים מרחבי אירופה שסקרו את כל המידע בספרות העולמית בקשר שבין נושאים אלה. את ישראל יצגו הקרדיולוגים פרופ' ישראל גוטסמן (הדסה, ירושלים) ומיכאל שכטר (שיבא, תל השומר) ופריודנטיסט פרופ' ליאור שפירא, (הדסה, ירושלים).
נייר העמדה המשותף סוקר את המידע בספרות הרפואית בקשר שבין מחלות החניכיים ומחלות לב וכולל מסקנות אופרטיביות לצוותים הרפואיים, לחולים ולציבור הרחב.
מחקרים אפידמיולוגים מצביעים על שכיחות רבה יותר של עליה בטרשת העורקים, אוטם שריר הלב, מחלת כלי דם היקפיים ושבץ מוחי בחולים עם מחלות חניכיים. קרוב לוודאי שהמנגנונים לכך הם דלקתיים.
אין כל מחקר רנדומלי פרוספקטיבי התערבותי המצביע שטיפול במחלות חניכיים ימנע מחלות לב. אולם קיים מידע תצפיתי בלבד שהגיינה של חלל הפה מפחיתה אירועי לב עתידיים.
חולים עם מחלות חניכיים ושיניים נמצאים בסיכון למחלות לב (אוטם שריר הלב,שבץ מוח) ולכן חייבים לטפל בגורמי סיכון ולאזנם (איזון יתר לחץ דם, סכרת, כולסטרול, הפסקת עישון, הורדת משקל) ועליהם לטפל במחלו החניכיים ושיניים ולשמור על הגיינת הפה בהתאם להמלצות רופא השיניים.
מומלץ שחולים במחלת לב כלילית ושבץ מוחי יעברו סקירת חלל הפה והשיניים ע"י רופא שיניים לוודא הגיינת הפה. במידה ומתגלה מחלת חניכיים/שיניים יש לטפל בהתאם.
מומלץ לחולי לב לשמור על הגיינת שיניים:
- צחצוח שיניים פעמיים ביום במברשת שיניים ביד או חשמלית
- ניקוי בין השיניים באמצעות מברשת או חוט דנטלי.
חולים חייבים לדווח לרופא השיניים המטפל אם ידוע על מחלת לב שלהם.
מומלץ לחולים במחלת לב (אוטם שריר הלב, שבץ מוחי) לגשת לרופא שיניים לבדיקת חלל הפה, שיניים וחניכיים.
מה מחשיד שיש לי מחלת חניכיים? – כאשר יש אודם או נפיחות בחניכיים, כשיש דימום מהחניכיים או דימומם בכיור לאחר צחצוח שיניים, הפרעה בחוש הטעם, שיניים מתנדנדות, עליה ברווח בין השיניים, הצטברות אבנית (טרטר) על השיניים. בכל אחד מהסימנים מומלץ להיבדק ע"י רופא השיניים.