שאלות נפוצות בנושא מסתם מיטראלי
את התשובות לשאלות כתבו דר' אילן קיציס ו-דר' אלכס דדשב – מנהלי הפורום לקהל הרחב מטעם האיגוד הקרדיולוגי.
כן ועוד איך. כמעט בכל בתי החולים הגדולים יש מנתחים המתמחים בניתוחי מסתמים ובכלל זה גם תיקון המסתם. והתוצאות בניתוחים אלו בארץ מצוינות.
לא בהכרח. ידוע היטב, שאצל חלק מהחולים, בעיקר בגיליים יותר מבוגרים, הצרות המסתם לא חייבת להתקדם. לכן, כל עוד שטח המסתם נשאר קבוע ואת מרגישה טוב, אפשר להמשיך ככה. מעקב צריך. תמיד. עם זאת, יתכן שיגיע רגע בו ניתוח יהיה בלתי נמנע. זה יקרה כשיתחילו בביצוע מאמצים אשר במידה זו או אחרת יפריעו לאיכות החיים.
שאלה קשה שלא ניתן לענות עליה בהתכתבות. צריך מעקב קבוע אצל קרדיולוג, בדיקות אקו חוזרות ובעיקר טיפול תרופתי מתאים. כל עוד אתה מרגיש טוב ככל הנראה לא תצטרך ניתוח. מאידך, יכול להיות שלאט לאט החדר השמאלי יתרחב והמסתם ידלוף יותר, במצב זה, אפילו אם אתה מרגיש טוב, הקרדיולוג שלך עשוי להציע לך ניתוח לתיקון המסתם. הרבה תלוי במשתנים רבים – וכל המלצה מעין זו צריכה להיות "תפורה" על החולה האינדיבידואלי.
התלונות שלך מאוד אופייניות ל – MVP, ועדיין, חוץ מתרופה מקבוצת חוסמי ביטא ואולי תרופה להפרעות קצב הניתנות להאטת הדופק והפחתה של הפעימות המוקדמות, אין הרבה מה לעשות.
אני מניח שאם נתנו לך פרופיל צבאי, אתה לא בסכנה. ללא צל של ספק, הלב שלך מתפקד היטב ודרגת אי ספיקת המסתם קלה או אפילו זניחה. ממצא זה לא נדיר בכלל אצל אנשים בריאים לחלוטין. מסיבה לא ברורה, שלא בהכרח קשורה למחלה מסוימת, יש כאלו אצלם ניתן לראות באקו לב דליפה קלה של המסתם.
מאוד יכול להיות, אך לא ניתן לדעת עד שלא נראה באקו לב אם באמת יש לך MVP או לא. אם אין לך, אין לך ואם יש יש. רק האקו יגיד. אבל דאגתך מוצדקת כיוון ש – MVP מופיע יותר אצל נשים ואצל בני אותה משפחה. תעשי אקו.
כמובן שלא ניתן לקבוע אם יש מחלה של המסתם רק על פי עדות רחוקה של הרופאים, שככל הנראה בדקו אותך בזמן המחלה החריפה. יתרה מכך, יתכן מאוד שלא הייתה ממש פגיעה מסתמית, אולי הועלה רק החשד לכך. בדיקת אקו לב פשוטה יכולה לשים קץ לספקות.
טיפול אנטיביוטי מניעתי צריך לקבל לפני פעולות כירורגיות או אחרות העלולות להחדיר חיידקים לגוף. אצל חולי מסתמים ובעיקר אצל חולי מסתמים על רקע ריאומטי, הסכנה לזיהום על גבי המסתם גבוה. חלל הפה מאוכלס על ידי הרבה סוגי חיידקים, חלקם "אוהב" מאוד להתיישב על מסתמים פגומים, לכן לפני כל טיפול שיניים, כולל ניקוי שיניים אצל שיננית נדרש טיפול מניעתי. פעולות גניקולוגיות – לדוגמא גרידות וכריתת פוליפים ופעולות אורולוגיות – לדוגמא, ציסטוסקופיות, גם כן דורשות טיפול מניעתי. כך גם כל פעולה כירורגית אשר יכולה להיות לא סטרילית, כדוגמת כריתת פוליפים בקולונוסקופיה. שלא נדבר על ניתוחי בטן גדולים. מאידך, הרבה פעולות לא דורשות טיפול מניעתי קודם – לדוגמא, צנתור לב, אקו דרך הושט, גסטרוסקופיה. לגבי לידה וגינלית אצל חולות מסתמים קיימות המלצות לא חד משמעיות. אני מניח שהייתי נותן אנטיביוטיקה לחולה שלי. אבל זה לא חד משמעי.
והעצה הכי חשובה – אם קיים ספק תתייעצו ברופא שלכם. ואם הוא לא יודע בודאות (מה שבהחלט יכול לקראת אם מדובר בפעולה פולשנית לא שגרתית), תתייעצו במומחה למחלות זיהומיות. עדיך להיות טיפה זהיר מאשר להצטער אחר כך.