Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ישנם סיבות רבות לעליה בלחץ הריאתי. הסיבה השכיחה ביותר נובעת מלחצים גבוהים בצד השמאלי של הלב (עקב בעיה מסתמית או לחץ מילוי גבוה בחדר שמאל) המעביר לחצים גבוהים אחורה למערכת הורידים הריאתיים המקבלים דם מהריאות וגורם לעליה בלחץ הדם הריאתי. סיבות נוספות כוללות מחלות ריאה כרוניות קשות הפוגעות בכלי הדם הריאתיים או חוסר חימצון עקב הפסקות נשימה בלילה (דום נשימה בשינה), תסחיפי קרישים לריאות (תסחיף ריאתי) הגורם לפקקים וסתימת עורקי הריאה.

סיבות – יתר לחץ דם ריאתי

ישנם סיבות רבות לעליה בלחץ הריאתי. הסיבה השכיחה ביותר נובעת מלחצים גבוהים בצד השמאלי של הלב (עקב בעיה מסתמית או לחץ מילוי גבוה בחדר שמאל) המעביר לחצים גבוהים אחורה למערכת הורידים הריאתיים המקבלים דם מהריאות וגורם לעליה בלחץ הדם הריאתי. סיבות נוספות כוללות מחלות ריאה כרוניות קשות הפוגעות בכלי הדם הריאתיים או חוסר חימצון עקב הפסקות נשימה בלילה (דום נשימה בשינה), תסחיפי קרישים לריאות (תסחיף ריאתי) הגורם לפקקים וסתימת עורקי הריאה.

קרא עוד

תסמינים – יתר לחץ דם ריאתי

הביטויים הקליניים של יתר לחץ דם ריאתי נובעים מחוסר זרימה מתאימה לריאות עקב הלחץ הגבוה, דבר הפוגע ביכולת החימצון של הדם וחוסר חמצן בגוף. דבר זה גורם לקושי בנשימה וקושי בביצוע פעולות גופנית עקב חוסר החמצן. במצבים יותר מתקדמים הדבר עלול לגרום לכשל של הצד הימני של הלב ולאי ספיקת לב ימנית.

קרא עוד

אבחנה – יתר לחץ דם ריאתי

האבחנה הראשונית מתבססת על בדיקת האקו-קרדיוגרפיה של הלב המודדת באופן עקיף את לחץ הדם הריאתי. אפיון מדוייק של הבעיה וחומרתו דורשים צנתור ימני של הלב בו מוחדר צנתר (צינור חלול זעיר) לצד הימני של הלב ומודדים באופן מדוייק את חומרת הלחץ הריאתי והאם הוא נובע מלחצים גבוהים בצד השמאלי של הלב והאם יש גם מרכיב של לחץ בעורקי הריאה עצמם.

קרא עוד

טיפול – יתר לחץ דם ריאתי

הטיפול ביתר לחץ דם ריאתי תלוי בסיבה לעליה בלחץ הריאתי. במידה והבעיה נובעת מעליה בלחצים בצד השמאלי של הלב כגון דליפה במסתם הדו-צניפי (מיטראלי), אזי הטיפול מכוון להורדת לחץ זה על ידי טיפול בפגם במסתם. במידה והלחץ הריאתי נובע מבעיה ספציפית כגון דום נשימה בשינה או תסחיף ריאתי אזי הטיפול מכוון לבעיה היסודית הגורמת לעליה בלחץ הריאתי.

קרא עוד

סיבות – אי ספיקת לב ימנית

כשל של הצד הימני של הלב יוביל לאי ספיקת לב ימנית. כשל של הצד הימני של הלב נובע מפגיעה בתפקוד חדר ימין ו/או כשל של מסתמי חדר ימין (המסתם התלת-צניפי (הטריקוספידאלי) או המסתם הריאתי (פולמונאלי). הסיבות השכיחות לפגיעה בתפקוד חדר ימין הם כשל משני ובמשולב לכשל של החדר השמאלי, מחלות שריר הלב המערבות את חדר ימין, יתר לחץ דם ריאתי, כשל של מסתמי חדר ימין, מומי לב מולדים עם דלף וכן התקף לב המערב את החדר הימני.

קרא עוד

תסימינים – אי ספיקת לב ימנית

אי ספיקת לב ימנית נובעת מחוסר יכולת של חדר ימין לשאוב מספיק דם לריאות, דבר שיגרום מצד אחת לצבירת נוזלים בכלי הדם המספקים את חדר ימין עקב חוסר מעבר מספק של דם ויתבטא בהצטברות נוזלים ברגליים ('בצקות') ובמצבים יותר מתקדמים גם באיברי הבטן כולל מים בבטן ('מיימת').

קרא עוד

אבחנה – אי ספיקת לב ימנית

האבחנה מבוססת בעיקרה על ביצוע בדיקת אקו-קרדיוגרפיה של הלב (בדיקת על-שמע לא פולשנית של הלב). לפעמים יש צורך גם בביצוע צינטור ימני בכדי להעריך במידה יותר מדוייקת את הלחצים בצד הימני של הלב והלחץ הריאתי ומרכיביו וכן את יכולת העבודה של חדר ימין.

קרא עוד

טיפול – אי ספיקת לב ימנית

הטיפול בעיקרו מבוסס על הורדת הנוזלים שמצטברים על ידי תרופות משתנות כדוגמת פוסיד ואלדקטון. במקרים שיש גם לחץ דם ריאתי גבוה (ראה בערך יתר לחץ דם ריאתי), ניתן לשקול טיפול תרופתי לבעיה זאת במידה והבעיה של הלחץ הגבוה הוא בכלי דם הריאתיים עצמם.

קרא עוד

הטיפול הלא תרופתי

תזונה נכונה, ופעילות גופנית מתאימה מומלצים לחולי אי ספיקת לב ויכולים לעזור להם להרגיש טוב יותר. לשם כך יש צורך לבצע שינויים בהרגלי החיים.

קרא עוד

כללי תזונה נכונים בחולי אי ספיקת לב

הימנע מצריכת מלח שולחן המורכב מנתרן. הנתרן גורם לעליית לחץ דם, להצטברות נוזלים בגוף ולהופעת בצקות וקוצר נשימה.

קרא עוד

עצות שימושיות

מומלץ שתה חלב פרה או חלב סויה 1% שומן אכול בשר בקר רזה, בשר עוף, בשר הודו ודגי ים בישול, אידוי, צלייה, מיקרוגל ממרחים ורטבים על בסיס יוגורט, קוטג', גבינה ומיונז דלי שומן לאכול עד 5 ביצים לשבוע להשתמש בעשבי טיבול כגון: שום, פטרוזיליה, שמיר ועוד לא מומלץ …

עצות שימושיות לקריאה »

קרא עוד

פעילות גופנית

לפעילות גופנית מסודרת ואימון גופני ייחודי לחולים הסובלים מאי ספיקת לב קשה, יש יכולת להשפיע על איכות החיים של המטופלים תוך שיפור היכולת התפקודית. לאחרונה הוכח כי ביצוע פעילות גופנית מתאימה משפיעה גם על תוחלת החיים של חולי אי ספיקת לב. ניתן ומומלץ להתחיל פעילות גופנית במסגרת של מכון שיקום המיועד לחולי אי ספיקת לב.

קרא עוד

הטיפול התרופתי

את הטיפול התרופתי יש לקחת בהתאם להנחיות הצוות הרפואי המטפל. חלק מהתרופות רצוי לקחת לפני האוכל בעוד שאחרות רצוי לקחת לאחריו. מאחר והתגובה לטיפול התרופתי אישית וכל חולה מגיב בצורה האופיינית לו, הנחיות הצוות הרפואי עשויות להשתנות.

קרא עוד

טיפול בקוצבים

קיימים שני סוגים של קוצבים אשר נעשה בהם שימוש ייחודי לטיפול בחולי אי ספיקת לב. הראשון הינו קוצב בעל תכונות של דפיברילטור (D) כלומר, המכשיר מזהה התחלה של הפרעת קצב המסכנת חיים (העלולה להופיע בחולי אי ספיקת לב) ומטפל בה באמצעות…

קרא עוד

טיפול ניתוחי

בחולה עם פעילות ירודה של שריר הלב ניתן לפעמים לבצע תיקון ניתוחי של הלב ולהביא לשיפור בתפקודו. קיימים מספק ניתוחים אשר השכיח ביותר מהם הוא ניתוח המעקפים. במהלכו מבצע המנתח מעקף של היצרות בעורקים הכליליים. ניתוחים נוספים הם ניתוחים לתיקון מסתמים פגועים, ניתוח לשחזור חדר שמאל של הלב – DOR וכן השתלות של לב מלאכותי.

קרא עוד

כיצד מאבחנים אי ספיקת לב

כאשר החולה פונה לרופא המטפל ומתלונן על הפרעות אשר יתכן וקשורות לאי ספיקת הלב, בשלב ראשון הרופא יקשיב לסיפורו הקליני של החולה, ישאל מספר שאלות מכוונות ויבצע בדיקה גופנית מקיפה…

קרא עוד

מהם הסימנים לאי ספיקת לב?

הסימנים לאי ספיקת לב קשורים לשינויים המתרחשים בגוף בתגובה לירידה בתפקוד הלב.

קרא עוד

מהי אי ספיקת לב?

אי ספיקת לב הוא מצב בו הלב אינו מצליח להזרים את כמות הדם הדרושה לתפקודו התקין של הגוף. עם הפגיעה בתפקוד הלב, התכווצותו נחלשת, פחות דם יוצא מהלב לגוף וכתוצאה מכך הלחץ בלב עולה, חדרי הלב נמתחים ונצבר בהם יותר דם. תהליך היחלשותו של שריר הלב נוטה להיות הדרגתי ומתקדם.

קרא עוד

מבנה הלב

הלב הינו שריר שגודלו כאגרוף הממוקם במרכז בית החזה, מתחת לעצם החזה עם נטייה קלה לשמאל. תפקידו העיקרי של הלב הוא להזרים דם לכל חלקי הגוף ולספק להם באמצעותו חמצן ומזון. מבנה הלב: הלב הוא איבר חלול, שקירותיו עשויים משריר המתכווץ ורפה לסירוגין. הלב מורכב מ 4 חללים: 2 עליות (פרוזדורים) – ימנית ושמאלית. 2 חדרים – ימני ושמאלי.

קרא עוד

תפקוד הלב

הדם מגיע אל הלב דרך הורידים, הורידים מנקזים את הדם אל העליות (הפרוזדורים). הדם מוזרק מהלב לאיברי הגוף דרך העורקים היוצאים מהחדרים. התכווצות הלב מכונה – סיסטולה הרפיית הלב מכונה – דיאסטולה בזמן ההרפיה מתמלא חלל הלב בדם ובזמן התכווצות הלב מזריק את הדם הנמצא בתוכו לאיברי הגוף. בזמן דיאסטולה – בתחילתה, החדרים מתרחבים ובהמשכה מתכווצות העליות: המסתמים בין העליות לחדרים (המיטרלי משמאל והטריקוספידלי מימין) נפתחים והדם זורם מהפרוזדורים לחדרים. בזמן סיסטולה – החדרים מתכווצים והעליות רפות: נסגרים המסתמים בין החדרים לעליות ונפתחים המסתמים בין החדרים לעורקים הראשיים שיוצאים מהם (האאורטלי משמאל והפולמונלי מימין) והדם זורם מהחדרים דרך העורקים אל איברי הגוף. תפקידו של החדר הימני של הלב- להזרים את הדם העני בחמצן שקיבל מכל איברי הגוף אל הריאות. תפקידו של החדר השמאלי של הלב- להזרים את הדם העשיר בחמצן שהגיע מהריאות אל כל איברי הגוף. כדי ששריר הלב יהיה מסוגל להתכווץ באופן יעיל, הוא זקוק לאספקה מתמדת של דם עשיר בחמצן המסופק על ידי כלי דם של הלב – העורקים הכליליים.

קרא עוד

הצהרה

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לרופאים/ות בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל ו/או בעלי רישיון לעסוק ברוקחות ו/או אדם הנמנה על צוות רפואי או מחקר ביו-רפואי.

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.