Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

נושא במחלוקת והפעם – טיפול בהורדת כולסטרול (סטטינים)- מי צריך את זה?

נושא במחלוקת והפעם – טיפול בהורדת כולסטרול (סטטינים)- מי צריך את זה?

בין התרופות ששינו באופן דרמטי את פני רפואת הלב במאה האחרונה והאריכו את חייהם של מיליונים, לטיפול בסטטינים (תרופות מורידות כולסטרול כגון: סימוביל , ליפיטור , קרסטור) מקום של כבוד .

עיקר השפעתם של הסטטינים הוא בהפחתת רמות גבוהות מדי של LDL כולסטרול ("הכולסטרול הרע") אשר מזיק ללב ולכלי הדם. קבוצת הסטטינים מורידה את רמת ה-LDL ("הכולסטרול הרע") דבר המתורגם ל- 60% ירידה בסיכוי למאורעות לבביים כגון מוות לבבי פתאומי או התקף לב, וירידה של כ- 17% בסיכוי לשבץ.

צריך לזכור שהיעילות של הסטטינים נובעת לא רק מהורדת רמת הכולסטרול "הרע" בדם אלא גם עקב השפעתם המיטיבה על דלקת ועל קרישת הדם – שני תהליכים שליליים שמאיצים, בין היתר, היווצרות של טרשת עורקים

מאות מחקרים רציניים הוכיחו באופן חד משמעי – את יעילות הטיפול בסטטינים בהפחתת תחלואה ותמותה. לכן אין זה מפליא שהן מדורגות בראש הרשימה של תרופות המרשם הנמכרות ביותר בעולם.

בניגוד לאמירות לא מבוססות בעיתונות פופולארית, אין כל הוכחה שטיפול בסטטינים פוגע בייצור הורמונים וּויטמינים. גם לאחר טיפול בסטטינים נותר מספיק כולסטרול לכל הצרכים של הגוף.

הפחד הגדול מנטילת סטטינים קשור בתופעות לוואי. הנה כמה עובדות אודות כך:

לסטטינים יש שתי תופעות לוואי עיקריות אשר מתרחשות לעתים נדירות-

  1. עליה באנזימי הכבד (עד 2% מהמקרים יכולה להיות פגיעה בתפקודי כבד עם עלייה באנזימים, אולם היא לרוב אינה משמעותית אם היא אינה מעל סף מסוים)
  2. כאבי שרירים – אצל כ- 1.5% מהאנשים הנוטלים סטטינים יש סיכון לכאבי שרירים. מלבד כאבי שרירים תיתכן התפרקות והתנוונות של רקמת שריר השלד, הקרויה- רבדומיוליזיס. רבדומיולוזיס כשלעצמו עלול להביא לאי ספיקת כליות חריפה ולמוות. הסיכון לרבדומיוליזיס היה 0.5% במרבית הסטטינים .

תופעות לוואי נוספות שדווחו הן כאבי ראש, שלשולים, גזים, בחילות, נדודי שינה.

בנוסף, שתיית מיץ אשכוליות מקטינה את העיבוד של הסטטינים בגוף ולכן מעלה את רמת התרופה בגוף כתוצאה מפירוק מוקטן של התרופה בכבד, ועל כן לא מומלץ לשתות מיץ אשכוליות יחד עם נטילת סטטינים.

אחת הטענות כנגד הטיפול בסטטינים, הינה כי את כל מחקרי הסטטינים מימנו חברות תרופות. על כך ניתן לאמר כי ישנם גם מחקרים גדולים שאותם מימנו גופים ממשלתיים ורפואיים בלתי תלויים שהניבו תוצאות חיוביות זהות.

לסיכום- מדובר בתרופות חשובות מצילות חיים, עם פרופיל בטיחות גבוה. מומלץ למי שקיבל הנחייה רפואית לנטילת התרופה לא להפסיקה על סמך חששות לא מבוססים

הצהרה

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לרופאים/ות בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל ו/או בעלי רישיון לעסוק ברוקחות ו/או אדם הנמנה על צוות רפואי או מחקר ביו-רפואי.

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.