מידע נוסף על פרפור פרוזדורים
סוגים של פרפור פרוזדורים
הלב מחולק לארבעה חללים: שני חללים עליונים הנקראים פרוזדור ימני ופרוזדור שמאלי (לעיתים מכונים גם עליות) ושני חללים תחתונים המכונים חדר ימני וחדר שמאלי. בפרפור פרוזדורים, החללים העליונים פועמים מהר מדי או בזמן לא מתואם עם החללים התחתונים. בשל כך, משתבש הקצב הסדיר של פעימות הלב. ישנם שלושה סוגים של פרפור פרוזדורים:
- פרפור פרוזדורים התקפי – יכול להתחיל ולהפסיק לסירוגין כאשר הלב חוזר לקצב פעימות רגיל. ההתקף יכול להימשך כמה שניות, דקות, שעות ואף ימים. לאנשים עם סוג זה של פרפור פרוזדורים יש בדרך כלל יותר תסמינים מאנשים אחרים. כשהלב נכנס ויוצא ממצב של פרפור פרוזדורים, קצב הדופק יכול במהירות להשתנות מקצב איטי למהיר ושוב לקצב איטי.
- פרפור פרוזדורים מתמשך – במצב זה פרפור פרוזדורים אינו נפסק מעצמו. הטיפול (באמצעות תרופות או מתן הלם חשמלי מבוקר) ניתן כדי לעזור ללב לחזור לקצב סדיר. אם לא ניתן טיפול, הלב ימשיך לפעום בקצב לא סדיר.
- פרפור פרוזדורים קבוע – במצב זה הלב נמצא במצב של פרפור פרוזדורים תמידי ולא ניתן להחזירו לקצב תקין באמצעות תרופות או הלם חשמלי מבוקר.
כיצד משפיע פרפור פרוזדורים על קצב הלב
קצב הלב נקבע באמצעות אותות חשמליים הנעים בליבכם וגורמים לו להתכווץ ולהזרים את הדם לגוף. אותות אלה מאפשרים לפרוזדורים ולחדרי הלב לפעול בצורה מתואמת כדי להזרים דם מהלב לשאר איברי הגוף.
כאשר הלב פועם בקצב תקין, באות החשמלי נע במסלול מדויק ובתזמון קבוע בתוך הלב. אולם כשיש לכם פרפור פרוזדורים, האותות החשמליים בליבכם אינם סדירים ואינם נעים במסלולם הרגיל, ובשל כך גורמים לפרוזדורים לפרפר (לרעוד).
הסיבות לכך:
- מבנה החללים בלב והמסלול החשמלי העובר דרך הלב יכולים להשתנות. שינויים אלה עשויים להתרחש באופן טבעי ככל שאנו מתבגרים וכתוצאה ממחלות אחרות הפוגעות בלב כגון יתר לחץ דם, הצרויות בכלי דם, בעיות במסתמי הלב ועוד.
- כתוצאה מתהליכים אלה נוצרים מעגלים חשמליים מרובים בלב, הפועלים במהירות ובחוסר תיאום וגורמים לפרפור פרוזדורים.
כיצד לבדוק את קצב הלב שלכם
היכולת למדוד את הדופק של עצמכם יכולה להועיל מאד. הדופק מאפשר לכם למדוד את קצב ומקצב פעימות הלב וכך אתם יכולים לדעת אם הכול בסדר או האם אתם צריכים לנקוט בפעולה כלשהי. ניתן למדוד דופק במספר נקודות בגוף, אך המקומות הנוחים ביותר למדידת דופק הם:
בצוואר: מניחים שתי אצבעות על שקע הצוואר, מתחת לאוזן ובין שריר הצוואר וקנה הנשימה (עורק הקרוטיד) | בפרק היד: מניחים שתי אצבעות על פנים פרק היד, בין תחילת האגודל למקום בו עונדים שעון (דופק רדיאלי) |
במצב אידיאלי, הלב צריך לפעום בקצב קבוע כמו שעון מתקתק; לפעמים מפסיד פעימה, אך באופן כללי, קצב הפעימות תקין (סדיר). אם לדופק אין דפוס קבוע, יש להניח שהקצב אינו סדיר ומומלץ להיבדק על ידי רופא.