Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

הצרות המסתם המיטרלי

הצרות המסתם המיטרלי

מאת: דר' אילן קיציס,
קרדיולוג ורופא פנימאי. מומחה למחלות מסתמים וגורמי סיכון

המחלה היחידה הגורמת להצרות המסתם היא "דלקת פרקים" או מחלה ריאומטית.
מחלה זו יכולה לגרום לשינויים אנטומיים לפעמים קשים של המנגנון המיטרלי כולו. עלי המסתם והקורדות מתעבות, מצתלקות, מתקצרות, מתאחות ומסתיידות – העלים שבדרך כלל דקיקים וניידים מאד הופכים לקשיחים ונייחים. נוצרת הצרות שבמשך השנים מחמירה והולכת.

הצרות המסתם מהווה מעין "צוואר בקבוק" במעבר הדם מהראות והעליה השמאלית דרך המסתם המוצר לחדר השמאלי לגוף.
במידה שההצרות קלה ושטח הפתיחה של המסתם גדול דיו החולה לא יסבול כמעט בכלל, כולל לא במאמץ סביר. מאידך גיסא, אם ההצרות קשה יכולים להופיע תסמינים בדרגות מאמץ שונות ביחס די ישיר לדרגת ההצרות של המסתם. כידוע, החדרים מתמלאים בדם בזמן הדיאסטולה. כמו-כן, משיקולים מיכניים וחשמליים וכן עקב הזמן הארוך יחסית מכלל זמן המחזור1 בזמן האצה בדופק, ישנו קיצור בעיקר בחלקה היחסי של הדיאסטולה החדרית. לדבר זה ישנה משמעות נכרת גם בטיפול בחסימות טרשטיות בכלי הדם הכליליים.
במאמץ הדופק עולה (כלומר, יותר פעימות (הרחבה וכיווץ החדר) ליחידת זמן). בדופק איטי מאד, גם אם המסתם מוצר, פרק הזמן שבין פעימה לפעימה ארוך דיו ו כדי לאפשר לכמות מספקת של דם לעבור מהעליה לחדר, דרך המסתם גם אם הוא מוצר מעט (כמו לשפוך מים מתוך בקבוק עם צוואר צר). הבעיה מחמירה במאמץ, כאשר הדופק עולה במקביל לדרישה האנרגטית המוגברת של הגוף. אז הפתח הצר מהווה מכשול פיזי למילוי החדר בעיקר בגלל זמן דיאסטולה קצר. הדם יצטבר לפני ההצרות (ב"מעלה הזרם", בעליה השמאלית ובראות, דבר הגורם לעליה בלחצים הנימי הראות), וזה יגרום לקשיי -נשימה ובמצבים קיצוניים עלול לגרום אפילו לבצקת ראות2 .

על מנת לעקוף את המנגנון הפתולוגי הזה, על מנת להקל על החולים הסזובלים מהצרות המסתם לש צורך להאט את הדופק (לאפשר יותר זמן לדם להיכנס לחדר בזמן הדיאסטולה), או להרחיב את הפתח המסתם המוצר. תרופות המאיטות את הדופק יעילות מאד כאשר ההצרות קלה עד בינונית, אך כאשר ההצרות קשה, לרוב, אין מנוס מהתערבות פולשנית להרחבת פתח המסתם (בניתוח או באמצעות בלון).

 

  1. המחזור-זמן המחזור הוא הזמן (נמדד באלפיות שניה) שבין פעימה לפעימה. כלומר, אם קצב הלב הוא 60/ד', הרי שזמן המחזור הוא 1000 מ"ש (אלפיות השניה).
  2. בצקת ריאות-שהוא מצב שבו הבועיות בראות מוצפות בנוזל. יש להבדיל זאת מתפליט צדרי שבו הנוזל מצטבר בין שתי שכבות הצדר וניתן לנקזו ע"י דקירה ושאיבה. במצב של בצקת ראות, יש לגרום להשתנה מרובה וללחץ חיובי מתמשך במערכת הנשימה כך שהנוזלים בבועיות נספגים מחדש.

הצהרה

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לרופאים/ות בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל ו/או בעלי רישיון לעסוק ברוקחות ו/או אדם הנמנה על צוות רפואי או מחקר ביו-רפואי.

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.