Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

אי ספיקה מטרלית חריפה וכרונית

אי ספיקה מטרלית חריפה וכרונית

מאת: דר' אילן קיציס,
קרדיולוג ורופא פנימאי. מומחה למחלות מסתמים וגורמי סיכון

יש מקרים בהם אי ספיקת המסתם מופיעה בפתאומיות ויש מקרים המאופיינים על ידי החמרה איטית מאד (שנים). במקרים החריפים הנגרמים לרוב על ידי סיבוך של דלקת זיהומית על גבי המסתם, קרע של קורדות טנדינאות או אוטם חריף בשריר הלב, עומס הנפח תופס את החדר ואת העליה "לא מוכנים" לשינויים ההמודינאמיים החדים. כיוון שהלחץ בעליה שמאלית הרבה יותר נמוך מאשר בהותיןכמות גדולה של דם תחזור אחורניתלכיוון העליה דבר אשר יעלה מיידית את הלחץ בורידי הראות ובראות עצמן, מצב אשר עלול להתפתח מהר מאד לבצקת ראות קשה. זהו מצב חירום אשר אף יכול לגרום למות החולה (בגלל נפילת לחץ דם ובצקת ראות קשה מאד). מצבים אלו מחייבים איזון מיידי, בדרך כלל ביחידות לטיפול נמרץ ובהמשך ניתוח לתיקון או החלפת המסתם. מאידך כאשר אי ספיקת המסתם מתקדמת בהדרגה, השינויים ההמודינמיים קלים ומאפשרים אדפטציה של החדר והעליה השמאלית לעודף הנפח (החדר והעליה גדלים בהדרגה). לעיתים קרובות, למרות אי ספיקה משמעותית של המסם כלל לא באה לידי ביטוי קליני בחיי היום יום (חולה אסימפטומטי).

סיבות

ניתן לחלק את אי-ספיקת המסתם לגורמים איסכמיים (ischemic MR), וללא איסכמיים (NON ischemic MR). במילים אחרות, לסיבות הנגרמות ע"י מחלה של שריר הלב הנובעת בגלל מחלה של העורקים הכליליים – לרוב התקף לב, ולסיבות ומחלות שאינן קשורות למחלה של כלי הדם הכליליים.

אי-ספיקה מיטרלית על רקע איסכמי (ischemic MR)

התקף לב עלול לפגוע בתפקוד החדר השמאלי במידה כזו שהחדר משנה את צורתו הגיאומטרית (remodeling). השרירים הפאפילרים המהווים את הבסיס התומך בקורדות הטנדינאות ובמסתם המטרלי הם חלק בלתי נפרד ממאסת השריר של החדר השמאלי. לעיתים הפגיעה בחדר כל כך נרחבת עד כי מיקומם במרחב של השרירים הפאפילרים משתנה ובעקבות תזוזה זו משתנה גם המבנה המרחבי של המערכת התת מסתמית דבר העלול לגרום לסגירה לא טובה של עלי המסתם ולדליפה (אי ספיקה).

אי-ספיקה מיטרלית לא איסכמית (non ischemic MR)

במושג "לא איסכמית" אנו מתכוונים לכל אותן מחלות הגורמות לדליפת המסתם במנגנונים שאינם מערבים מחלה של כלי הדם הכליליים. אלא,מחלות הפוגעות ישירות במסתם ושאינן קשורות לכלי הדם הכליליים. מתוך המחלות הרבות, נציין רק מספר דוגמאות:

  1. צניחת המסתם (Mitral Valve Prolapse)
  2. קרע ספונטאני של חלק מהקורדות.
  3. מחלה שגרונית (ריאומטית).
  4. טראומה למסתם
  5. מחלות נדירות של רקמת החיבור הגורמות לשינויים ניוונים ברקמת העלים וטבעת המסתם, ביניהן מחלת מרפן (Marfan).
  6. קרדיומיופתיות לא איסכמיות.

לכל אחת ממחלות אלו יש ממצאים אופייניים באקו לב – הכלי היעיל ביותר לאבחון מחלות של המסתם המיטרלי.

סימפטומים

אין שום תלונה ייחודית לאי-ספיקת המסתם המיטרלי. בדומה מאד לתלונות של אי-ספיקת הלב מכל סיבה אחרת, גם במחלה של המסתם עלולות להופיע בעיקר תלונות של קוצר נשימה במאמץ (ראה בפרק אודות אי ספיקת הלב).

הצהרה

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לרופאים/ות בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל ו/או בעלי רישיון לעסוק ברוקחות ו/או אדם הנמנה על צוות רפואי או מחקר ביו-רפואי.

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.