שני סוגי צנתור לב עיקריים – כיצד מתבצעים?
מטרת הצנתור הינה לקבל את כל המידע הנדרש לגבי כלי הדם הכליליים ופעילות הלב, לצורך הבנת מצבו של המטופל, או במילים אחרות לקבל אבחון מדוייק ולהיות מסוגל לתת את הטיפול הטוב ביותר תוך שימת דגש על בטיחות המטופל ורווחתו.
קיימים שני סוגי צנתור עיקריים:
צנתור כלילי:
בדיקה זו מתבצעת בזמן שישנו חשד למחלה בכלי הדם המספקים את שריר הלב או במילים אחרות לעורקים הכליליים. כפי בנאמר לעי"ל ישנם רמות דחיפות שונות שונות עד לא דחוף בכלל לביצוע צנתור.
הבדיקה מתבצעת דרך העורק של שורש כף היד או דרך העורק במפשעה של המטופל (תמונה מספר אחת). לכל גישה יתרונות וחסרונות שהרופא שוקל בעת הצנתור ומחליט באופן פרטני לפי המאפיינים של כל מטופל. השכיחות של צנתור דרך היד הולכת עולה ולמעשה מתבצעת ברוב המקרים במרבית בתי"ח בארץ. במהלך הבדיקה המטופל שוכב בשולחן הצנתורים בעת שהרופא המצנתר מדגים באמצעות חומר ניגוד ושיקוף רנטגן את "עץ" העורקים הכליליים.
צנתור המודינמי או "ימני":
מטרתו לבצע בדיקה יסודית של לחצים בתוך החללים השונים של הלב ושל כלי הדם הראתיים ולקבל מידע על תפקוד של המסתמים השונים של הלב. בחלק מהמקרים ולפי הצורך ניתן גם לקחת ביופסית לב לאבחון של מצבים שונים.
ברוב המקרים בדיקה זו מתבצעת דרך וריד הירך והגישה הינה דרך המפשעה ובחלק במהקרים דרך וריד על שם ג'וגולר והגישה הינה דרך הצוואר של המטופל.
בדיקה זו מתבצעת בהרדמה מקומית וברוב המקרים ללא צורך בשימוש בחומר ניגוד. המידע שמתקבל משמש לצורך קבלת החלטות לגבי מתן תרופות או צורך בטיפולים מתקדמים כמו השתלת לב, השתלת ריאות, וכ"ו.
כך נראה חדר צינתור לב:
מחלה כלילית הינה נוכחות של היצרות או חסימה באחד או יותר מהעורקים שמספקים דם ללב. לאחר התערבות מילעורית או צינתור לב טיפולי העורק נפתח באמצעות השתלת תומכן (סטנט) ובדרך זו ניתן לחדש או לשפר את זרימת הדם אל שריר הלב. לצורך זיהוי מיקום מדוייק ומאפייניי ההצירויות ו\או חסימות בעורקים הכליליים הרופא המצנתר עושה שימוש בתמונות וסרטיי צינתור עם הזרקה של חומר ניגוד שנרכשו בשלב האבחוני של הצינתור.
ישנם מצבים שבהם יש צורך בשיטות אבחון נוספות על מנת להבין את חומרתה ומשמעותה הקלינית של המחלה בכלי הדם הלבביים. בשנים אחרונות התפתחו טכנולוגיות צינתוריות אשר מאפשרות להדגים את המרכיבים השונים של ההיצירויות בכלי הדם הלבבים:
בדיקת אל-קולית תוך כלי דם -Intravascular Ultrasound – IVUS
בשיטה זו אשר משתמשת בגלי קול ניתן להפיק תמונות באיכות גבוה של המתרחש בדפנות כלי דם לבביים ומהווה כלי שימושי להבנת חומרת המצב, צורך או לא בהתערבות ע"י תומכם והערכת המצב לאחר השתלת התומכם.
Optical Coherence Tomography
שיטה מתקדמת אשר באמצעותה ניתן לקבל תמונות בתוך כלי הדם הלבבים להבנה מעמיקה על חומרת ומשמעות של מחלה כלילית.
Fractional Flow Reserve
באמצעות בדיקה זו ניתן להבין את משמעות הפיזיולוגית או דרגת חומרת של הצירויות שבדפנות של כלי דםהלבביים. עקרון הבדיקה הינו מדידה וחישוב של הפרש לחצים לפני ואחרי ההיצירויות. על פי תוצאות בדיקת FFR המצנתר יוכל לקבל החלטה על צורך או לא בהתערבות.