רמת שומנים גבוהה בדם
המרכיבים העיקריים בשומני הדם הם הכולסטרול והטריגליצרידים. הכולסטרול קיים בשתי צורות עיקריות, הכולסטרול הרע ה- LDL והכולסטרול הטוב HDL. הכולסטרול הרע ה- LDL שוקע בדפנות העורקים וגורם להתפתחות טרשת עורקים. החלקיק הטוב ה- HDL עוזר בסילוק עודפי הכולסטרול מהגוף ועל כן הוא בעל השפעה מגנה על עורקי הלב. הטריגליצרידים גם הם סוג של שומן שנספג מהמזון או מיוצר בכבד. רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם מהווים גורם סיכון גם כן להתפתחות טרשת העורקים ובעיקר הסיכון מוגבר בחולים עם רמת גבוהה של LDLוטריגליצרידים.
סך הכולסטרול באוכלוסיה הבריאה רצוי שיהיה מתחת ל- 200 מ"ג אחוז. רמת LDL באוכלוסייה הבריאה רצוי שתהיה מתחת ל- 160 ורמת HDL באוכלוסיה הבריאה רצוי שתהיה מעל 40. באשר לטריגליצרידים רצוי שרמתם תהיה נמוכה מ- 150 מ"ג אחוז. ישנם קבוצות אוכלוסיה שהרמות צריכות להיות שונות. בבריאים עם שני גורמי סיכון רמת הLDL הרצוייה היא מתחת ל130.
רמה גבוהה של LDL פוגעת בתפקוד תאי האנדותל. תאי האנדותל נעשים חדירים יותר ולא רק לשומנים אלא גם לתאי דלקת הפוגעים בהמשך בשכבת תאי האנדותל ומגבירים את ההסתברות לסדקים וקרעים בתוך הרובד הטרשתי ועל ידי כך גם מגדילים את שיעור התקפי הלב. ככל שרמת הכולסטרול ובעיקר ה- LDL גבוהה יותר, כך התמותה ממחלת לב עולה במידה משמעותית. באנשים עם סך כולסטרול מתחת ל- 180 התמותה במשך שש שנים ממחלת לב היא כרבע מאנשים אצלם סך הכולסטרול הוא מעל 250.
מקורות הכולסטרול:
לכולסטרול בגוף שני מקורות. המקור האחד הוא התזונה והשני הוא ייצור בכבד. לציין שהכולסטרול חשוב ביותר לגוף לצורך הרבה מערכות כולל מערכות הורמונליות. כך שאין חיים ללא כולסטרול. אך רמות גבוהות של כולסטרול מקצרות במידה ניכרת תוחלת חיים על ידי שקיעת שומנים בדפנות וסתימת עורקים. ניתן להקטין את כמות השומנים הנצרכת על ידי כך שמרחיקים מזונות עשירים בשומן או בכולסטרול ביניהם מאכלי בשר שומניים, ביצים וכן תכשירים שומניים כגון מרגרינה (שומן מוקשה) ובעיקר שומן הבא מהחי. שומן צמחי מכיל הרבה פחות כולסטרול והרבה פחות מסוכן. המקור השני לכולסטרול הוא הכבד. הכבד מייצר כמויות גדולות של כולסטרול. בנוסף לכך הגוף מפריש חלק מהכולסטרול במיצי המרה וסופג את הכולסטרול לאחר מכן בחזרה יחד עם הכולסטרול אשר מקורו במזון.
כיום עומדות לרשותנו תרופות מאד יעילות בהקטנת ייצור הכולסטרול בכבד. תרופות אלה הן ממשפחת הסטטינים. תרופות אלה יעילות ביותר בהקטנת כמות ה- LDL והן הוכחו כמקטינות תמותה ממחלות לב בשיעור 30%, מקטינות שיעור התקפי לב גם כן בכ- 30% וזאת במידה ומגיעים לערכי המטרה של ה- LDL. שיטה נוספת להקטין את כמות הכולסטרול ובעיקר ה- LDL היא על ידי שימוש בתרופה חדשה המקטינה ספיגת כולסטרול מהמעי. תרופה זו הנקראת ezetimibe מקטינה במידה ניכרת את הספיגה מהמעי. בחולים אצלם ניתן להוריד את רמת הכולסטרול וה- LDL לערכים רצויים אין צורך להשתמש בתרופה זו. רק בחולים בהם לא ניתן להגיע לערכי המטרה יש להוסיף תרופה זו. ערכי המטרה של ה- LDL הם מתחת ל- 160 מ"ג אחוז באוכלוסיה הבריאה, מתחת ל 130 באוכלוסיה עם שני גורמי סיכון, למשל סיפור משפחתי של מחלת לב ועישון. מתחת ל- 100 מ"ג אחוז בחולי סכרת, מתחת ל- 100 מ"ג בחולי לב עם מחלה יציבה. בחולים שעברו אירוע לבבי בשנה האחרונה יש להוריד את רמת ה- LDL ל- 70 מ"ג אחוז ואולי אף פחות. בחולים הסובלים מסכרת ומחלת לב המטרה היא להגיע לערך LDL מתחת ל- 70.
מטרה חשובה נוספת היא לעלות את רמת ה- HDL. אין ברשותנו תרופות יעילות לעלות את רמת ה-HDL. רמת ה- HDL גבוהה יותר בנשים מאשר בגברים וזו כנראה חלק מהסיבה שנשים מאריכות ימים בהשוואה לגברים. טרשת העורקים מתפתחת אצל נשים כ- 8 שנים מאוחר יותר בהשוואה לגברים. בנוסף לכך פעילות גופנית מעלה את רמת ה- HDL. כמו כן שתיית יין אדום מגבירה את רמת ה- HDL. כאמור לרמת HDL אפקט מגן, הוא מפנה שומנים מתוך הרובד הטרשתי.
רמת LDL רצויה
בריאים |
מתחת ל160 מ"ג % |
שני גורמי סיכון ומעלה |
מתחת ל 130 מ"ג% |
סכרת |
מתחת ל 100 מ"ג% |
חולי לב |
מתחת ל 100 מ"ג% |
חולי לב וסכרת |
מתחת ל 70מ"ג% |
חולי לב בשנה ראשונה לאחר האירוע |
מתחת ל 70 מ"ג% |