פעילות גופנית באוכלוסייה הבריאה
פעילות גופנית מעלה תוחלת חיים במידה ניכרת ביותר. במחקר שנערך בפינלד על כ- 16.000 נבדקים בגילאים 25-64 נמצא שאצל אלה שעסקו בפעילות גופנית סדירה כ- 30 דקות שש פעמים בשבוע של הליכה היתה ירידה ב- 30% בתמותה תוך 17 שנה בהשוואה לאלו שלא היו פעילים. באלה שעסקו בפעילות גופנית מאומצת יותר היתה ירידה של 40% בתמותה ל- 17 שנה בהשוואה לאלה שלא עסקו בפעילות גופנית.
אין טיפול רפואי מוכר שמקטין תמותה ומאריך תוחלת חיים כמו פעילות גופנית. שיעור דומה של הארכת תוחלת חיים נמצאה גם בתאומים אשר שעסקו בפעילות גופנית בהשואה לאלה שלא עסקו בפעילות גופנית. המסקנה היא שפעילות גופנית מקטינה במידה ניכרת את התמותה באוכלוסיה בריאה. חשוב להדגיש שגם פעילות גופנית קלה עד בינונית. דהיינו הליכה של 30 דקות 3-4 פעמים בשבוע מלווה בירידה משמעותית בתחלואה ותמותה ממחלות לב. כלומר לא חייבים לעסוק בפעילות גופנית נמרצת ביותר על מנת להשיג את התועלת הבריאותית. להדגיש שבין אלה שעוסקים בפעילות גופנית יום יומית בעוצמה בינונית ובין אלה שעוסקים בפעילות נמרצת ביותר ואפילו רצי מרתון אין רווח בריאותי מעבר לאלה שעוסקים בפעילות גופנית של כ- 30 דקות ליום באופן קבוע. ממצאים זהים היו הן בגברים והן בנשים, הן בשחורים והן בלבנים.
השפעת פעילות גופנית על חולי לב:
בחולי לב חשיבות מוגברת ביותר לפעילות גופנית. פעילות גופנית מורידה רמת LDL, מעלה רמתHDL ועוזרת לרדת במשקל. בנוסף לכך פעילות גופנית עוזרת לאיזון סכרת, לאיזון יתר לחץ דם, מקטינה לחצים נפשיים. חולי לב רבים חושבים שמאחר וכבר פגעה בהם טרשת עורקים שבאה לידי ביטוי בהתקף לב, מאוחר מדי להתחיל בפעילות גופנית. זאת טעות נפוצה ומסוכנת ביותר. במחקר שנערך על 772 חולי לב, נמצא שפעילות גופנית בינונית בהשוואה לחוסר פעילות גופנית מקטינה את התמותה הכללית ואת התמותה הלבבית בשיעור של כ- 70% תוך חמש שנים.
פעילות גופנית נמרצת ביותר מקטינה תמותה במידה קלה מעבר לזו של פעילות גופנית בינונית. על כן כל חולה לב חייב לעסוק בפעילות גופנית של 30 דקות ליום. פעילות גופנית חשובה בכל גיל גם במבוגרים מעל גיל 70 ואף מעל גיל 80. גם אלה המתחילים בפעילות מעל גיל 80 מאריכים ימים בהשוואה לאלה שאינם עוסקים בפעילות גופנית. על כן ההמלצה לחולי לב ובריאים היא כדלקמן פעילות סדירה רוב ימות השבוע, הפעילות יכולה להיות מתונה כגון הליכה, שחייה, גינון. המאמץ בפעילות גופנית צריך להיות כזה הגורם להזעה ומשך הזמן שהוא צריך להיות לפחות כ- 4 פעמים בשבוע.