סיבוכים של התקף לב
דום לב
הסיבה העיקרית למוות מהיר במקרה של התקף לב היא הפרעות בקצב הלב. האזור הנימקי בלב שנוצר במהלך האוטם החריף גורם לאי יציבות בפעילות החשמלית של הלב והתפתחות הפרעה המכונה פרפור חדרים. במצב זה הלב פועם בקצה מהיר ביותר (כ 600 פעימות לדקה במקום 60 עד 80) ובמהירות זו אין התכווצות יעילה של חדרי הלב דבר שלמעשה גורם לדום לב. תופעה זו קיימת בשכיחות גבוהה יחסית של כמה עשרות אחוזים מהמקרים של התקפי לב והיא סיבת המוות העיקרית בחולים אלו עוד לפני הגעתם לסיוע רפואי. ניתן לטפל בהפרעת הקצב הזו באמצעות שוק חשמלי, טיפול שאם ניתן מהר מיד לאחר הופעה של פרפור חדרים הוא יעיל ביותר ומציל חיים. בשל כך יש המלצה בכל מקרה של חשד להתקף לב להזמין מייד ניידת טיפול נמרץ המצויידת בדפיברילטור (מכשיר שבאמצעיתו ניתן לתת שוק חשמלי) ולא להתפנות לבד לבית החולים.
במידה ומופיע דום לב לפני הגעתו של סיוע רפואי, והחולה מאבד את הכרתו, יש לבצע פעולות החיאה בסיסיות על מנת לשמר את תפוקת הלב ולמנוע נזק מוחי ומוות. החייאה בסיסית ניתנת לביצוע גם על ידי צוות לא מיומן והיא כוללת בעיקר עיסוי לב, כלומר, לחיצות על בית החזה בקצב של 80 עד 100 לחיצות לדקה (עם או בלי הנשמה). פעולה פשוטה זו יכולה להציל חיים.
ניתן ורצוי לעבור קורס החייאה בסיסית במד"א או במסגרות אחרות.
קרע בשריר הלב
כפי שהוזכר לעיל בזמן התקף לב נוצר אזור נמקי בשריר הלב, אזור זה מפסיק לתפקד ובהדרגה נהיה דק וחלש יותר עד כדי מצב ששריר הלב עלול להיקרע או להתנקב. סיבוך זה מתרחש לרוב מספר ימים לאחר התקף הלב. זהו סיבוך נדיר יחסית, אך פטאלי. רוב החולים שסובלים מקרע בשריר הלב מתדרדרים במהירות וניתן להצילם רק באמצעות ניתוח לב דחוף לתיקון הקרע, אך במקרים רבים החולים מתים עוד לפני הגעתם לניתוח. כאמור סיבוך זה הוא נדיר וקורה בדר"כ באנשים שמגיעים לטיפול מאוחר יחסית לאחר שהנזק לשריר הלב כבר גדול ובלתי הפיך. הדרך היעלה ביותר למנוע אותו הוא טיפול מהיר לפתיחה של העורק שנחסם ולכן יש חשיבות גדולה לפינוי מהיר לבית חולים בחשד להתקף לב.
אי ספיקת לב
הסיבוך העיקרי שיש בטווח הרחוק כתוצאה מהתקף לב הוא התפתחות של אי ספיקת לב עקב פגיעה בתפקוד התקין של שריר הלב . מטבע הדברים סיבוך זה שכיח בעיקר באוטמים גדולים הפוגעים בחלק נרחב משריר הלב. סיבוך זה גורם לפגיעה משמעותית בתפקוד ובאיכות החיים וגם קשור בסיכון לדום לב אפילו שנים לאחר האוטם. ניתן לקרוא בהרחבה יותר על מצב זה במרכז מידע על אי ספיקת הלב>>