סוכר? כן, אתה מספיק מתוק!
סוכר ? כן, אתה מספיק מתוק!
מהו סוכר?
המזון שאנחנו קוראים לו "סוכר", הוא פחמימה הנקראית סוכרוז .
פחמימת הסוכרוז בנויה משתי פחמימות קטנות – פרוקטוז וגלוקוז.
הפחמימות מספקות לגוף שלנו אנרגיה. לסוכר יכולת להיספג מהר מאוד בגוף שלנו ולשמש כאנרגיה. הגוף אוגר כגליקוגן בכבד את האנרגיה שאינו משתמש בה.
סוכר מפיקים מקני סוכר או משורשו של סלק הסוכר. סירופ מייפל ודבש הם גם כן סוכרים.
- הסוכר הלבן שהוא מעובד, זהה לסוכר הגולמי ולדבש הקנים – אבל סוכר גולמי ודבש קנים מכיליםחומרים אחרים אשר גורמים לצבעם החום ולטעמם השונה .
- את הסוכר שאנו מכירים, מיצרים מסלק הסוכר או מקנה הסוכר על ידי תהליך זיקוק, דבר זה נעשהבמפעל הנקרא בית זיקוק.
- כדי להכין אבקת סוכר וזיגוג סוכר כותשים את הסוכר הלבן. הרבה מזונות, כמו פירות, ירקות ומוצרי חלב מכילים סוכרים טבעיים. הסוכר במוצרי חלב נקרא לקטוז. סירופ תירס עשוי מעמילן תירס, לפעמים מוסיפים לסירופ ממתיקים מלאכותיים. חשוב לבדוק את תוויות המזון על המוצר כדי לגלות מה הוסיפו לו.
למה צורכים סוכר?
- סוכר גורם למוצרים להישמר לזמן ארוך יותר על ידי שימוש כחומר משמר במאכלים כמו: ריבה,ירקות ופירות משומרים.
- חלק מהאנשים מוסיפים סוכר לאוכל או לשתיה על מנת להפוך אותם למתוקים יותר.
- סוכר יכול לגרום לאוכל להיראות טוב . למשל על ידי פיזורו על עוגות ופשטידות .
- סוכר עם שמרים מאפשר ללחם לתפוח.
- חלק מהאנשים משתמשים בו כדי לאזן טעם חומצי של מזונות מוחמצים.
- הסוכר גורם לגלידה ולקרח להיות מתוקים.
- הסוכר מצוי כמובן בממתקים, שוקולד ומשקאות קלים .
בעיות הנגרמות עקב עודף סוכר
אכילת מזונות ממותקים יכולה לגרום להרגשת שובע לזמן מסוים, אבל בדרך זו הגוף מפסיד חלבונים, ויטמינים ומינרלים שהיה יכול לקבל ממזון בריא יותר. לעיתים התוצאה היא מחלות שונות:
- עששת: מתרחשת בגלל פגיעת חיידקים בזגוגית העוטפת את השן, הקרויה גם אמייל. סוכר ומוצריו הנוטים להידבק לשיניים ולכן מעלים את הסבירות להיווצרות עששת. מזונות ומשקאות בעלי רמת חומציות גבוהה מדי, ופחמימות כמו: לחם ועוגות, הנותרים על השיניים זמן ממושך, מפעילים את החיידקים שגורמים לפירוק החומרים המצטברים על זגוגית השן ובעקבות כך – להמסת האימייל.
- השמנת יתר נגרמת בין היתר משתייה מרובה של משקאות ממותקים .
- עודף משקל מעלה את הסיכוי לחלות בסוכרת.
הסוכר מהווה מרכיב משמעותי במזונות שהם עתירי שומן, כגון: שוקולד, עוגות ובסיקווטים,
ולכן חשוב לא להפריז באכילת מזונות אלו.
כמה סוכר מומלץ לצרוך ?
דיאטנים יודעים שאפשר לצרוך קצת סוכר בכל יום כחלק מתזונה מאוזנת.
רצוי להגביל את כמות הסוכר החופשי ללא יותר מ- 10% של צריכת האנרגיה בכל יום. (הכוונה לסך הקלוריות ביום).
לדוגמה: אם אתה בן 12 ושותה 600 מיליליטר של משקה קל, אתה מקבל הרבה יותר סוכר מקצבת הסוכר שלך ביום, מכיוון שהמשקה מכיל 15-12 כפיות סוכר.
פירות, ירקות ומוצרי חלב מכילים פחמימות טבעיות משלהם ( כמו פרוקטוז ולקטוז) ויש להם עוד יתרונות רבים נוספים.
אכלו אכילה מאוזנת וגופכם יהיה שמח ויתפקד טוב יותר.
מה אומרים ילדים?
- גילה: "ממתקים הם כיף, ממתקים הם טעימים! אבל יותר מדי סוכר לא טוב לבטן שלך!"
- יעל : "אני אוהבת את מאכלי ה"לפעמים" , אבל אני לא יכולה לאכול אותם כל הזמן, זה יגרום לי
להיות עם עודף משקל –שמנה."
- דן: "צחצוח שיניים ישמור על השיניים שלי מחידקים שיגרמו לי לעששת."
- יוסי: "ציירתי תמונה של סוכריות כי אני אוהב סוכריות ,אבל אני יודע שאוכלים אותם רק לפעמים."
- גד: "אני הולך לרופא שיניים רק לביקורת והוא משבח אותי על כך שאני יודע לשמור על השיניים
שלי כי אני אוכל מתוקים רק לפעמים ושוטף את הפה אחר כך. אני מצחצח שיניים באופן קבוע
ומשתמש בחוט דנטלי. "
סלק סוכר- משמש להכנת סוכר
קנה סוכר – משמש להכנת סוכר