Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

כללי תזונה נכונים בחולי אי ספיקת לב

כללי תזונה נכונים בחולי אי ספיקת לב

כלל מספר 1: צמצם בכמות הנתרן במזון:

הימנע מצריכת מלח שולחן המורכב מנתרן. הנתרן גורם לעליית לחץ דם,
להצטברות נוזלים בגוף ולהופעת בצקות וקוצר נשימה.

אז איך עושים את זה?

  1. צמצם את צריכת המלח בבישול ואל תתבל את המזון במלח לאחר הבישול.
  2. בדוק את אריזות המוצרים הקנויים והימנע ממאכלים עתירי נתרן כגון: בשר מעושן ומשומר, דגים מעושנים, מזון משומר, מרבית מדגני הבוקר, אבקות מרק, מוצרי חלב מלוחים (חמאה, מרגרינה וגבינות למיניהן), חטיפים מלוחים כמו צ'יפס ובמבה, פיצוחים מלוחים, קטשופ ועוד.
  3. יש לברר עם הרופא המטפל אפשרות להמלחה במלח דל נתרן שכן ברוב המקרים הוא מכיל רמות גבוהות של אשלגן.
  4. עדיף תיבול עם תבלינים טבעיים כמו צמחי תיבול, פטרוזיליה, שום ושמיר.

כלל מספר 2: אכול פחות סוכר מעובד:

כאשר אנחנו צורכים יותר מדי סוכרים פשוטים, הם הופכים בגוף לסוג של שומן (אומנם לא כולסטרול) אשר גם גורם למחלות כלי דם ולב. סוכר פשוט גם מקצר את הדרך להשמנת יתר, שמשמעותה הוספת תאי שומן והכבדה על כלי הדם והלב. הסוכר מצוי במזון הן באופן גלוי בעוגיות, ממתקים, ועוד, והן באופן חבוי כמו בקמח לבן, אורז לבן או כל דגן מעובד.

איך אפשר לעשות את זה?

  1. צמצם בצריכת סוכר מעובד במזון.
  2. צמצם בצריכת ממתקים עוגיות ושוקולד.
  3. עדיף לצרוך דגנים מלאים כגון חיטה מלאה, שיבולת שועל, שיפון מלא ואורז חום.
  4. לא חייבים לצמצם בפחמימות. פחמימות הן מרכיב האנרגיה הראשי בגופנו ובעזרתו אנו "שורפים" שומן. בחרו את הפחמימות בעלות הערך הגליקמי הנמוך .האינדקס הגליקמי הנו מדד אשר מדרג סוגי מזון פחמימתיים וההשפעה שלהם על עליה ברמת הסוכר בדם בעקבות אכילתם. ככל שהערך הגליקמי נמוך יותר, כך הוא מכיל יותר סיבים תזונתיים והמזון בריא יותר.

כלל מספר 3: צמצם שומנים רוויים, הוסף שומנים בלתי רוויים:

לצריכה גבוהה של שומן רווי קשר ישיר להופעת מחלות לב ואילו קיימים מחקרים המעידים כי צריכת שומן בלתי רווי יכולה לתרום להגנה על כלי הדם והלב.

לא צריך לוותר על שומן: צריכה של עד 30% מהדרישה הקלורית היומית ממקור שומן משתלבת עם אורח חיים בריא. כל מה שצריך זה להעדיף שומן בלתי רווי על צריכת השומן הרווי. אי אפשר להימנע לחלוטין מלצרוך שומן רווי כי כל מוצר המכיל שומן, בעצם משלב את שניהם, אך ניתן למצוא בין המוצרים התפלגויות שונות בין השומן הרווי ללא רווי.

אז מה לעשות?

  1. להמיר את בשר הבקר השמן בבשר אדום רזה, עדיף הודו או חזה עוף.
  2. לוותר על שימוש במרגרינה ובכל המוצרים המעובדים הבנויים על שומן צמחי מוקשה.
  3. בתור שמן בישול העדיפו שמן צמחי בכבישה קרה כגון שמן קנולה או שמן זית על פני שמנים שעברו תהליכי זיכוך.
  4. יש להגביר את צריכת דגי הים הצפוני כגון סלמון, הרינג, מקרל, טונה, סרדינים וכו'.
  5. להוסיף לתפריט, גרעיני חמניות ודלעת (עדיף לא קלויים כי כך לא נפגעות חומצות השומן), שקדים לא קלויים, אגוזים ובמיוחד אגוזי מלך. נכון, עדין מדובר בשומן לכן כדאי להגביל את הצריכה עד כדי 30-20 גרם ביום.
  6. להימנע מצריכת גבינות שמנת או גבינות קשות וצהובות, שמנת וחמאה – לעומת זאת, יש לצרוך גבינות לבנות ויוגורטים עד 5% וחלב דל שומן.
  7. בדוק בתכולת מוצרים קנויים קיומו של שומן צמחי מוקשה או מוקשה חלקית.
  8. יש להימנע מטיגון ולהעדיף צלייה, אפייה, בישול, או אידוי.

הצהרה

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לרופאים/ות בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל ו/או בעלי רישיון לעסוק ברוקחות ו/או אדם הנמנה על צוות רפואי או מחקר ביו-רפואי.

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.