Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

יתר לחץ דם העמיד לתרופות

יתר לחץ דם העמיד לתרופות

מאת: רן קורנובסקי,
מנהל המערך הקרדיולוגי ומכון הצנתורים-מרכז רפואי רבין, בתי החולים בילינסון והשרון-פתח תקוה. יו׳ר החוג לקרדיולוגיה התערבותית באיגוד הקרדיולוגי

לחץ הדם משקף את הכוח שמפעיל נוזל הדם על דפנות העורקים בתוכם הוא זורם. במדידת לחץ דם מתקבלים שני ערכים: הראשון (הגבוה מבין השניים), מייצג את לחץ הדם הסיסטולי – לחץ דם המתקיים בזמן התכווצות חדרי הלב. השני (הנמוך), מייצג את לחץ הדם הדיאסטולי – לחץ דם המתקיים בזמן הרפיית חדרי הלב.

המאמר מסכם נתונים מהספרות וחוות דעתם של רופאים מומחים לנושא והדיו זכו להתייחסות נרחבת בעיתון "ניו יורק טיימס". לפי הנתונים שדווחו, כ-20%-30% מהחולים שסבלו מיתר לחץ דם וטופלו בשלוש תרופות שונות ובמינונים מתאימים להורדתו, עדיין המשיכו לסבול מערכי לחץ דם גבוהים מעבר לסף המומלץ. החולים העמידים לטיפול ביתר לחץ דם התאפיינו בכך שהיו בממוצע מבוגרים יותר, הדיאטה שלהם היתה עשירה יותר במלח והם סבלו יותר מעודף משקל, ממחלות בכליות ומהפסקות נשימה במ הלך השינה.

להערכת החוקרים, הבעיה קשורה במורכבות יתר של מחלת יתר לחץ הדם בקרב אוכלוסיית חולים קשה הסובלים מבעיות רפואיות נלוות המקשות על איזון לחץ הדם. הבעיה קשה משום שיתר לחץ דם הוא גורם תחלואה ותמותה מרכזי כתוצאה ממחלות לב וכלי דם.

יתר לחץ הדם הידוע גם בכינויו "הרוצח השקט", מגביר משמעותית את הסיכוי ללקות בהתקף לב ואי ספיקת לב, שבץ מוחי ואי ספיקה של הכליות. הסיכוי להתקף לב או שבץ מוחי מוכפל עם כל עלייה של לחץ הדם הסיסטולי (הגבוה) ב-20 ממ"כ, או לחץ הדם הדיאסטולי (הנמוך) ב-10 ממ"כ ביחס לערך לחץ דם נורמלי המוגדר כיום כ-80-115 ממ"כ.

טיפול להורדת לחץ הדם עשוי למנוע את התופעות האלה. לחץ דם גבוה הוא בעיה רפואית נפוצה ביותר. בארה"ב ניתן לאפיין שכיחות שונה בהתאם לשיוך אתני. 41% מהאוכלוסייה האפרו-אמריקאית הבוגרת, למשל, סובלים מיתר לחץ דם לעומת 27% מהאוכלוסייה הלבנה.

מדובר בבעיה רפואית נפוצה מאוד גם בארצנו, ממנה סובלת לפחות רבע מהאוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל. נתונים אלה מחייבים המשך דיון ומחשבה בכל הנוגע לאמצעי המניעה והטיפול בבעיה הנדונה שצפויה להמשיך ולהתרחב בממדיה ובהשלכות הבריאותיות שלה בשנים הבאות.

מאמרים נוספים

No items found

הצהרה

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לרופאים/ות בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל ו/או בעלי רישיון לעסוק ברוקחות ו/או אדם הנמנה על צוות רפואי או מחקר ביו-רפואי.

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. כל שימוש באתר או הסתמכות על תכניו תעשה, איפוא, על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.