טיפולים המיועדים למניעת היווצרות קרישי דם ולהפחתת הסיכון ללקות בשבץ מוחי
טיפולים המיועדים למניעת היווצרות קרישי דם ולהפחתת הסיכון ללקות בשבץ מוחי
כפי שאתם ודאי יודעים, קיימים טיפולים המונעים היווצרות קרישי דם בתוך הלב שלכם. טיפולים אלה נקראים נוגדי טסיות ונוגדי קרישה (או "מדללי דם") והם מסייעים לצמצם את הסיכון לשבץ מוחי על ידי כך שמונעים מהדם להיקרש. מסיבה זו תרופות אלה בדרך כלל מהוות חלק חשוב בטיפול תרופתי ארוך-טווח אצל אנשים עם פרפור פרוזדורים הנמצאים בסיכון ללקות בשבץ מוחי.
להלן סקירה של אפשרויות הטיפול למניעת שבץ מוחי בפרפור פרוזדורים.
הרופא יתאים את הטיפול התרופתי בהתאם לנסיבות האישיות שלכם. חשוב לזכור תמיד לשאול את הרופא על תופעות הלוואי של התרופות.
נוגדי קרישה פומיים
נוגדי ויטמין (VKA) K – (לדוגמא: קומדין – וורפרין, סינטרום)
ישנם ארבעה גורמי קרישה (חלבונים) חיוניים בגוף המסתמכים על ויטמין K כדי לאפשר לדם להיקרש. נוגדי ויטמין K מעכבים את יצירת גורמים אלה בגוף ובכך מונעים היווצרות קרישים. יש לבצע בדיקות דם קבועות (INR) כדי לוודא שוורפרין פועל ושהמינון מתאים לכם. וורפרין עשוי להיות מושפע ממה שאנו אוכלים (בעיקר משינוי קיצוני בתזונה) ולעיתים גם מתרופות אחרות שאולי אתם נוטלים.
תכשירים מעכבים ישירים של תרומבין (DTI) – (לדוגמה: דביגטראן – פרדקסה)
מערכת קרישת הדם בגוף כוללת אנזים הנקרא תרומבין. הגוף מייצר אנזים זה ומשתמש בו כדי לעורר היווצרות קרישים. תרופות מקבוצת DTI מעכבות יצירת תרומבין ובכך מונעות היווצרות קרישי דם.
מעכבים ישירים של תרומבין הינם דור חדש של נוגדי קרישה והנציגה הראשונה של תרופות אלו בארץ היא דביגטראן (פרדקסה). פעילותה של התרופה צפויה ועל כן אין צורך בבדיקות דם שגרתיות כגון בדיקות INR. יש לבצע הערכת תפקודי כליה לפני תחילת הטיפול בתרופה. התרופה כמעט ואינה מושפעת ממזון. קיימת סבירות שתרופות מסוג זה יושפעו משימוש בתרופות אחרות שאולי אתם נוטלים, אך סבירות זו נמוכה.
תכשירים מעכבי פקטור Xa – (לדוגמה: ריברוקסבאן – קסרלטו)
מערכת קרישת הדם בגוף כוללת את חלבון הקרישה Xa. תרופות המעכבות יצירת חלבון Xa מונעות היווצרות קרישי דם.
מעכבי פקטור Xa הינם דור חדש של נוגדי קרישה. הנציגה הראשונה בישראל של דור זה היא ריברוקסבאן – קסרלטו. פעילותה של התרופה צפויה ואין צורך בבדיקות דם שגרתיות כגון בדיקות INR . בתרופה זו יש צורך לבצע הערכת תפקודי כליה לפני תחילת כל טיפול. התרופה כמעט ואינה מושפעת ממזון. קיימת סבירות שתרופות מסוג זה יושפעו משימוש בתרופות אחרות שאולי אתם נוטלים, אך סבירות זו נמוכה.
נוגדי טסיות (לדוגמה: אספירין, קלופידוגרל ופלוויקס)
לטסיות דם תפקיד חשוב במערכת קרישת הדם. נוגדי טסיות מעכבים את תפקוד הטסיות ובכך מפחיתים יצירת קרישים. נוגדי טסיות ניתנים לחולים עם פרפור פרוזדורים הנמצאים בסיכון נמוך לשבץ מוחי.
כחלק מתוכנית הטיפול שלכם, הרופא שלכם יתייחס לגורמים אחרים שעשויים להשפיע על הטיפול ותוצאותיו, כמו: לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, סוכרת, שבץ מוחי קודם או מיני שבץ מוחי ועל כן יטפל במצבים אלה כדי שיהיו תחת שליטה. יתכן ויהיו גם טריגרים אחרים (גורמים מזרזים) כמו עודף משקל ועישון. הרופא שלכם יוכל לייעץ לכם כיצד תוכלו להפחית ממשקלכם או להפסיק לעשן.
אם אובחנתם בפרפור פרוזדורים, אל תחכו. שוחחו עוד היום עם הרופא ובררו כיצד יוכל לסייע לכם להפחית את הסיכון לשבץ מוחי. רק אתם והרופא יכולים לקבוע מה תוכנית הטיפול המתאימה לכם.
תופעות לוואי אפשרויות של נוגדי קרישה
כאשר לוקחים נוגדי קרישה נוטים לדמם ביתר קלות. אם קיבלתם מכה בראש או שנפלתם, התקשרו מיד לרופא או למוקד רפואי מכיוון שקיים סיכוי לדימום פנימי מבלי לראות סימנים חיצוניים לכך1
עצות טובות למניעת מצבים העשויים לגרום לדימום
- הקדישו תשומת לב רבה בעת שימוש בסכינים, מספריים או כל חפץ חד אחר.
- אם זה אפשרי, העדיפו שימוש בסכין גילוח חשמלי.
- חניכיים נוטות לדמם – השתמשו במברשת שיניים רכה וחוט דנטלי בציפוי שעווה. אל תשתמשו בקיסמי שיניים. לפני כל טיפול אצל רופא שיניים או שיננית, הקפידו לציין שאתם לוקחים נוגדי קרישה.
- כשאתם עובדים בגינה או משתמשים בחפצים חדים, הקפידו ללבוש כפפות.
- אם אתם סובלים מיבלות, פנו למרפאה. אל תנסו לטפל בהם בעצמכם.
- הימנעו מנפילות – וודאו שהמדרגות והרצפה אינם עמוסים בחפצים מיותרים בהם אתם עשויים להיתקל, ונגבו שטחים רטובים מיד כדי למנוע החלקה