ויטמינים ומינרלים
ויטמינים
בימים אלה אנו שומעים הרבה על ויטמינים, אך מה הם בעצם וויטמינים?
וויטמינים הם חומרים הנדרשים לגופנו על מנת שיתפקד באופן תקין.
ישנם שני סוגי וויטמינים:
ויטמינים המסיסים בשומן
- ויטמין-A: משפיע על ראית לילה ומערכת הראיה. שומר על מבנה קרום התאים, חשוב לצמיחת שיניים וממלא תפקיד חשוב במערכת החיסון.
- ויטמין-D: תורם ליעילות ספיגת הסידן מהמזוןומסייע ליצירת עצמות חזקות.
- ויטמין-E: מגן על העור.
- ויטמין-K: מסייע בקרישת הדם ובבניית העצם.
ויטמינים המסיסים במים
- ויטמין-C: נחוץ ליצירת החלבוןקולגן, המאפשר יצירת רקמות ועצמות יציבות, ושומר על נימי הדםוהשיניים. מסייע לתפקוד תקין של מערכת החיסון.
- ויטמין- :B קבוצה זו מכילה סוגים שונים של ויטמינים, שכל אחד מהם חשוב לגופנו בדרך אחרת. הם תורמים לתפקוד מערכת הדם, בניית תאי דם ולפירוק חלבונים.
מינרלים
המינרלים הם חומר גיאולוגי המצוי בבטן האדמה, ומגיעים אל גופינו באמצעות המזון אותו אנו צורכים.
יש להם תפקיד מרכזי בגופנו, וכל מחסור בהם עלול להשפיע בצורה ניכרת על אופן תפקוד הגוף. לדוגמא: הם מזרזים תהליכים של יצירת דם ובניית עצמות.
סוגי מינרלים
קיימות שתי קבוצות מינרלים, הגדולה שבהן היא מינרלים מקבוצת המקרו-מינרלים, קבוצת המינרלים השנייה היא קבוצת המיקרו-מינרלים.
מאקרו-מינרלים
מינרלים בקבוצה זו כוללים בין היתר: סידן, זרחן, אשלגן, מגנזיום וגופרית. גופנו זקוק לכמות גדולה של מינרלים מקבוצה זו.
- סידן: מצוי בחלב, גבינה, יוגורט ומוצרי חלב נוספים. וכן בעלים ירוקים, טחינה ושקדים.
- מינרל זה נאגר בעצמות, במבנה השיניים ובחלק מהרקמות, והוא חיוני מאוד בעיקר בתקופות הגדילה.
- אשלגן: מצוי בירקות ופירות, בזרעים ואגוזים, מוצרי חלב, דגים ובשר.מינרל זה הכרחי לתפקוד תקין של כל התאים, רקמות ואיברי הגוף. יש לו תפקיד בהולכה עצבית,בהתכווצות שרירים ובעיכול תקין. הוא הכרחי לתפקוד הלב ושומר על מאזן הנוזלים בגוף.
- ברזל: המקורות הנפוצים ביותר הם במזון מן החי: בעיקר בכבדים של בעלי חיים, בבשר הודו, בבשר בקר, בדגים ובביצים. לברזל גם מקורות מן הצומח ובהם: אגוזים, שקדים לא קלויים, שומשום מלא, שעועית (ירוקה או לבנה), עדשים, גרגירי חומוס, דוחן ושמרי בירה.
ברזל הוא המינרל המצוי בכמות הגדולה ביותר בגופנו ויש לכך סיבה טובה: הברזל נחוץ למגוון רב של תפקידים חיוניים ובין היתר הוא מסייע לנשיאת חמצן ברחבי הגוף, לחילוף חומרים ולתהליכי גדילה והתפתחות.
- נתרן וכלור מצויים במלח בישול ובמזונות מעובדים כגון: בשר מעובד, לחם גבינה וכו'.
מינרלים אלו מומסים בנוזלי הגוף ומסייעים בשמירה על המים במדורים השונים בגוף. כמויות הנתרן והכלור נשמרות בגוף על ידי מנגנוני הוויסות של המים, בעיקר על ידי הכליות. לשמור על איזון נוזלים, על תפקוד שרירים, הרגעה של מערכת העצבים ולחץ דם תקין. למרות שמלח ונתרן כלורי הם שני מינרלים שונים, על פי רב הם נמצאים ברוב המזונות ונוהגים להתייחס אליהם כאחד.
מינרלים המצויים בכמות זעירה מאד (trace minerals).
יסודות קבוצה זו נחוצים במידה מועטה לגוף, אך הם חיוניים לגוף. לדוגמא: ברזל, אבץ, נחושת, מנגן,
סלניום, גופרית ועוד.
מה אומרים הרופאים:
חשוב לגוון בבחירת סוגי המזונות שאתם אוכלים. כך תקבלו את כל הוויטמינים שגופכם זקוק על מנת לגדול ,להתפתח ולשמור על בריאותכם.