הטיפול התרופתי
אספירין
הטיפול התרופתי שניתן בהתקף מבוסס בעיקר על תרופות נוגדות קרישה וטסיות וזאת על מנת שהקריש שנוצר בעורק הכלילי יימס והעורק יפתח בחזרה. התרופה הפשוטה והיעילה שניתנת לכלל החולים עם חשד להתקף לב היא אספירין. אספירין הוא חומר שבמינון גבוה משמש לטיפול בדלקות ולהורדת חום אך במינון קטן יותר עיקר פעילותו היא פגיעה בתפקוד טסיות הדם ומניעת קרישי דם (מה שמכונה בשפת העם מדלל דם) ולכן רוב האנשים עם טרשת עורקים ומחלת לב מקבלים אספירין באופן כרוני. בזמן התקף לב יש לתת מנת העמסה של אספירין, המינון המומלץ הוא סביב 300 מ"ג ויש לתת אותו בלעיסה ולא בליעה, בצורה זו האספירין נספג מהר יותר ופועל באופן מיידי.בדרך כלל זהו הטיפול הראשון שינתן ע"י הצוות הרפואי שנתקל במטופל עם התקף לב.
האם עלי לקחת אספירין לבד?
מתן העמסת אספירין מביאה בחלק מהמקרים לפתיחה חלקית של העורק והצלת חיים ולכן בהחלט יש הגיון ליטול אספירין באופן מיידי. הבעיה היא שלכל תרופה יש תופעות לוואי ואם במקרה האבחנה לא נכונה ויש בעיה בקיבה או בוושט ולא התקף לב האספירין יכול להזיק. במידה והיה לך בעבר התקף לב ואת/ה מרגיש תסמינים דומים בהחלט מומלץ לקחת מנת העמסה של אספירין בלעיסה. במידה והחשד להתקף אינו מבוסס רצוי להזעיק סיוע מקצועי מהר ככל שניתן על מנת לקבל את ההחלטה הטיפולית הנכונה.
טיפול תרופתי נוסף
בנוסף לאספירין קיימים טיפולים נוגדי קרישה נוספים הניתנים בחלקם ע"י צוות הפינוי ובחלקם בבית החולים. טיפולים אלו כוללים הפרין הניתן בזריקה, פלביקס הניתן בכדורים ויש תרופות נוספות חדשות ויעילות יותר בכדורים או בהזלפה דרך הוריד הניתנות בבית החולים בדר"כ בזמן צנתור לב.
טיפולים נוספים הניתנים בזמן התקף לב כוללים חמצן, מורפין – לשיכוך כאבים והרגעה וניטרטים להרחבת כלי דם. כל אלו ינתנו ע"י הצוות הרפואי במידה ואכן יתברר שיש לך התקף לב.
יש לציין שברוב המקרים כל הטיפולים שהוזכרו לעיל אינם מספיקים על מנת לחדש זרימה טובה ומלאה בעורק הכלילי החסום ולכן יש לפותחו באופן מכני ע"י צנתור טיפולי דחוף כפי שמתואר בהמשך.