האנטומיה של המסתמים וזרימת הדם
קרדיולוג ורופא פנימאי. מומחה למחלות מסתמים וגורמי סיכון
תפקיד המסתמים לאפשר לדם להיכנס לחללי הלב ולצאת ממנו לכיוון הנכון בלבד.
ישנם ארבעה מסתמים – שני מסתמים בחללים השמאליים של הלב ושניים בחללים הימניים של הלב. גם מימין וגם משמאל, המסתמים ממוקמים בין העליות לחדרים ובין החדרים לעורקים הגדולים היוצאים מהלב.
השניים המפרידים בין העליות לחדרים נפתחים כאשר הדם נכנס מהעליות לחדרים (בדיאסטולה), ונסגרים כאשר החדרים מתכווצים (בסיסטולה). ואילו שני מסתמים הנמצאים בין החדרים לעורקים הגדולים, הנפתחים כאשר החדרים מתכווצים ומזריקים את הדם קדימה (בסיסטולה), ונסגרים כאשר החדרים נרפים (בדיאסטולה).
המסתם המיטראלי בעל שני עלים (הדו-צניפי) והמסתם האורטאלי (הוטיני), ממוקמים בצדו השמאלי של הלב והמסתמים הטריקוספידאלי בעל שלושה עלים (תלת-צניפי) והפולמונאלי (הריאתי, בעל שלושה עלים), נמצאים בצדו הימני של הלב.
על מנת להבהיר את תנועת הדם דרך הלב והמסתמים, ננסה לעקוב אחר כדורית אדומה אחת והמסלול שהיא עוברת דרך הלב והמסתמים, הראות, וכלי הדם.
הכדורית יוצאת מהלב דרך אבי העורקים לכיוון הגוף, פורקת את החמצן ומתחילה את דרכה חזרה דרך הורידים (ורידים נקראים כך כיוון שהם מובילים דם אל הלב, בעוד העורקים מובילים דם מהלב). הכדורית מגיעה לעליה ימנית. כאשר המסתם הטריקוספידאלי נפתח בזמן הדיאסטולה הכדורית עוברת דרכו ונכנסת לחדר הימני, וכאשר זה מתכווץ (בסיסטולה), המסתם הפולמונאלי נפתח לאפשר את המשך דרכה של כדורית הדם רק לכיוון הראות. בשלב ההתכווצות (הסיסטולה), המסתם הטריקוספידאלי נסגר וחוסם את חזרתה של הכדורית אחורנית לכיוון העלייה הימנית. בראות, הכדורית מועמסת בחמצן ועושה את דרכה דרך הוורידים הריאתיים לכיוון העליה השמאלית. כאשר המסתם המיטראלי נפתח (בדיאסטולה), הכדורית עוברת דרכו מהעלייה לחדר השמאלי, וכאשר זה מתכווץ (בסיסטולה), המסתם המיטראלי נסגר (למנוע חזרת הכדורית אחורנית לכיוון העלייה השמאלית והראות), והמסתם האורטאלינפתח, והכדורית עוזבת את החדר השמאלי, דרך אבי העורקים לכיוון הרקמות לפרוק את מטען החמצן שלה. וחוזר חלילה.