דרגות שונות של דליפת המסתם
קרדיולוג ורופא פנימאי. מומחה למחלות מסתמים וגורמי סיכון
דליפה מינימאלית או קלה-בינונית של המסתם, כפי שנראה בבדיקות אקו לב, הוא ממצא שכיח מאוד. ברוב המקרים אין לכך כל משמעות, בעיקר אם תפקוד החדר השמאלי טוב. אז בבקשה לא להיבהל ממה שאתם קוראים בתשובת האקו. לכל היותר צריך לעקוב ולראות לאן זה מוביל.
מעט מהחולים מגיעים להערכה ראשונית כשדרגת הדליפה מאוד משמעותית. חלקם בגלל תסמינים ותלונות שונות וחלקם במקרה, בגלל ממצא אקראי באקו לב. יש הבדל גדול בין שתי קבוצות אלו, אפילו אם דרגת הדליפה זהה. החולים הסימפטומטים (אלו עם התלונות), יצטרכו ככל הנראה הערכה מהירה (כולל צנתור), ולרוב העניין יסתיים בניתוח. וזאת כיוון שהופעת התסמינים הקליניים מצביעה על כך שיכולת הקומפנסציה של הלב נפגמה, ומתחילה להופיע אי-ספיקת הלב. ומכאן והילך, ללא תיקון מהיר של הבעיה, יכולה להיות רק התדרדרות. ומאידך, אצל החולים שאצלם הממצא מיקרי (והם אסימפטומטיים – ללא כל תלונות), סביר מאוד להניח שהלב מתפקד עדיין היטב ויכולתו להתכווץ לא פגומה, ועל כן אפשר לעקוב ולטפל – ועדיין לא חייבים בניתוח. אבל בהמשך, ככל הנראה, ניתוח.
בנוסף להערכה של דרגת הדליפה, למהירות שבה הדליפה מתקדמת יש חשיבות עליונה. לעיתים נדירות, כתוצאה מטראומה למסתם או קרע של אחד העלים (לרוב ממחלה חיידקית חריפה של העלים), המסתם שהיה, נניח "מעט חולה", אך תפקד לא רע, מתחיל לדלוף חזק ובפתאומיות. זהו מצב חירום. החדר השמאלי הנחשף לעודף נפח גדול ופתאומי מאוד – וללא זמן אדפטציה (התרגלות), איננו מסוגל להכיל בתוכו את עודף הנפח. כמעט ללא יוצא מן הכלל מתפתחת בצקת ראות (מים בראות), המצריך טיפול אינטנסיבי ביחידות לטיפול נמרץ. לעיתים, זה אף יכול לגרום למות החולה, אם כי לרוב באמצעות תרופות הניתנות לוריד, ניטור מורכב והנשמה מלאכותית, החולים מתאזנים ולבסוף מגיעים במצב די טוב לניתוח.