עיבוד סיכונים או – risk stratification
קרדיולוג ורופא פנימאי. מומחה למחלות מסתמים וגורמי סיכון
זהו מושג המבטא את הצורך לבדוק בכל שלב ושלב של האשפוז (וגם אחריו), את הסכנות האפשריות במהלך המחלה. למעשה זהו מעין "סקר מערכות" שהרופא עושה על מנת לעלות על כל הסיבוכים האפשריים ולהציע, בכך שלב ושלב את הטיפול הנכון ביותר.
התהליך מתחיל מרגע הגעת החולה למיון והוא מסתיים שנים לאחר האוטם או לפעמים נמשך משך כל חיי החולה.
בכל שלב ושלב של האוטם יש ממצאים, אשר אם קיימים, יכולים להשפיע לרעה (או בהעדר אותם ממצאים – להשפיע לטובה), על הפרוגנוזה של החולה. לדוגמא – לחולה זקן מאוד עם אוטם קדמי ולחץ דם נמוך בשוק קרדיוגני, יש סיכויי תמותה של קרוב ל – 70% עוד בהיותו בבית החולים. ולעומתו לחולה צעיר עם אוטם דומה אך ללא שוק יש פחות מ – 10% סיכויי תמותה. דוגמא אחרת – לחולה צעיר עם אוטם קטן בחלקו התחתון של הלב, וללא כל הפרעה המודינאמית, יש סיכויי תמותה בבית החולים של פחות מ – 2% ללא קשר לטיפול, אך לקשיש בן 80 עם אוטם דומה ועם מחלות רקע רבות סיכויי התמותה בבית החולים נעים סביב 25%. עולה שלגיל, למחלות הרקע ולנוכחות סיבוכים, יש ערך פרוגנוסטי רב, ונוכחותם (או היעדרם) של ממצאים אלו, ישפיעו רבות על מהלך המחלה.
"עיבוד הסיכונים" משמעו, שהרופא, בנוסף לטיפול המיידי הנדרש, צריך גם לחפש את כל אותם ממצאים אשר בסופו של דבר יכולים להשפיע על מהלך המחלה המיידי ועל הפרוגנוזה ארוכת הטווח של החולה, להעריך אותם בכל רגע ורגע, ועל פי ממצאים אלו להחליט באיזה דחיפות ואגרסיביות לטפל בחולה ואיזה בדיקות לעשות ומתי.
המושג "עיבוד הסיכונים" מאחד בתוכו את כל הבדיקות, החל מתשאול החולה לגילו, בדיקת לחץ הדם, הדופק תרשים האקג, צילומי החזה, בדיקות המעבדה, בשלב החריף של האוטם וכלה בבדיקות הדמיה מתוחכמות כולל צנתור לב, בשלבים מאוחרים יותר. מגמתן של בדיקות אלו לגלות את המצבים הפתולוגיים שנגרמו בגלל האוטם ואשר יכולים לסכן ולפגוע באיכות החיים של החולה.
את "עיבוד הסיכונים" והטיפול ניתן לארגן בשלוש רמות:
- בדיקות המכוונות לגלות בעיות בעורקים הכליליים (איסכמיה).
- בדיקות מכוונות לגלות בעיות מכאניות ואי-ספיקת הלב.
- בדיקות המכוונות לגלות בעיות חשמליות והפרעות קצב.
במושג הכוללני "בדיקות" הכוונה לכל צורת בדיקה שהיא, כולל הסתכלות ובדיקת החולה, אקג, צילומים פשוטים, אקו לב ובדיקות הדמיה למיניהן ולבסוף גם צנתור לב. כל המידע המופק מבדיקות אלו, מטרתו אחת – לגלות אם קיימים מצבים עם פוטנציאל לסיבוכים מיידיים או מאוחרים ולטפל בהם בצורה אופטימלית.