לתמוך באדם עם פרפור פרוזדורים
אם לאדם בו אתם מטפלים יש פרפור פרוזדורים, או שהוא מסתגל להשפעות של התקף לב או שבץ מוחי, אתם עשויים להתמודד עם מספר אתגרים קשים. החיים יכולים להשתנות מהר מאד לשניכם, ותדרשו להסתגל לכך.
להסתדר עם התרופות
שימוש נכון בתרופות משפיע מאד על יעילותן. תוכלו לסייע לאדם בו אתם מטפלים אם תעזרו לו לקחת את התרופות נכון ובזמן.
- חשוב שיהיה לכם ברור מה התרופה עושה: למה היא מיודעת, מתי יש לקחת אותה ומהן תופעות הלוואי האפשריות. קראו את העלון לצרכן שיסביר כיצד התרופה עוזרת להגן מפני הסיכון לשבץ מוחי.
- היעזרו בתזכורות: לוקח זמן להתרגל לשגרה של נטילת תרופות באופן קבוע ויומיומי. הזכירו להם אתם לקחת את התרופות והניחו את התרופות שקל להגיע אליהם, למשל ליד שלט הטלוויזיה.
- אם הם לוקחים מספר תרופות: אנשים רבים עם בעיות בלב לוקחים תרופות נוספות. הרוקח שלכם יכול להסביר לכם על התרופות ויסמן על כל אריזה מתי מומלץ לקחת את התרופה (יום ושעה). תוכלו לשאול את הרוקח שאלות שיש לכם לגבי התרופות השונות.
- התארגנו! הכינו תיקיה ובה פרטי מרפאת הרופא המטפל ובית החולים. דאגו שיהיו לכם את מספרי הטלפון ושעות הפתיחה של המרפאות וכן פרטים של מרפאות אחרות באזור, למקרה הצורך. בתיקיה תוכלו גם לשים מידע על פרפור פרוזדורים, רשימת תרופות ואת סיכומי פגישות המעקב אצל הרופא – כך תוכלו שניכם למצוא בקלות פרטים אלה בכל פעם שתזדקקו להם.
להשגיח על אדם עם פרפור פרוזדורים
כל אחד חווה פרפור פרוזדורים באופן שונה, והטיפול צריך להיות מותאם באופן אישי לאדם עליו אתם מופקדים:
- טריגרים (גורמים מזרזים): ישנם אנשים עם פרפור פרוזדורים שלהם דברים מסוימים מעוררים 'התקף', למשל: מאמץ יתר, צריכת אלכוהול או מתח נפשי. יש לנסות להימנע ממצבים שעלולים לזרז הופעת פרפור פרוזדורים.
- בזמן שמתרחש התקף של פרפור פרוזדורים: אם מדובר בהתקף חוזר של פרפור פרוזדורים והאבחנה כבר ידועה, לא בהכרח צריך לפנות מייד לסיוע רפואי. המטופל יכול לשכב או לשבת בזמן ההתקף ובמקרים רבים ההתקפים יעברו מעצמם. אתם יכולים לעזור בכך שתישארו רגועים, תשימו לב מתי ההתקף החל ותהיו ערים לשינויים בתדירות וחומרת ההתקפים. נסו להפחית את המתח והלחץ בכך שתרגיעו את עצמיכם ואת יקירכם ותאמרו לו שאמנם לעבור פרפור פרוזדורים זה לא דבר נעים, אך זה לא מסוכן או קטלני.
- דעו מה לעשות במצב חירום: כדי להשקיט את לבכם, בררו מבעוד מועד היכן נמצאת יחידה לטיפול דחוף (מיון, טראומה וכדומה) הקרובה ביותר אליכם. דאגו שאנשי הקשר החשובים יהיו מתוכנתים לחיוג מהיר בטלפון ובנייד: רופא, קרוב משפחה, שירותי חירום (אמבולנס) וכו'. כדאי לאדם עם פרפור פרוזדורים לשאת עימו כרטיס חירום הכולל פירוט על מצבו ומספרי טלפון חשובים וכן תרשים אק"ג אחרון שבוצע.
המשיכו לדבר
השיחה עם אנשים אחרים מדי פעם היא חיונית לכם ולכן חשוב להישאר בקשר עם מעגל החברים והמשפחה. חשוב גם לשים לב שיש אנשים אחרים הנמצאים במצב דומה לשלכם.
- קבוצות תמיכה הן אמצעי ייחודי המסייע בהתמודדות ומהווה מקום בו תוכלו לשאול שאלות ולמצוא אוזן קשבת.