השמנה
השמנה:
השמנה הינה גורם סיכון נכבד למחלות רבות. הסיכון העיקרי ל מחלת לב הוא בהשמנה המרוכזת בבטן, שהיא השמנה דמויית תפוח השכיחה יותר בגברים. השמנה דמויית אגס, השכיחה יותר בנשים, הינה גורם סיכון קל יותר.
מדד מסת הגוף (BMI – Body Mass Index) הוא מדד הנותן הערכה כמותית האם אדם נמצא במשקל תקין, בעודף משקל או בתת משקל. המדד מחושב באמצעות נתוני הגובה (במטרים) והמשקל (בק"ג).
איך מחשבים השמנה: על פי מסת הגוף ?
ערכים של BMI
תקין – עד 25
עודף משקל –26- 30
השמנה – מעל 30
לדוגמא: גבר שגובהו 1.75 מ' ומשקלו 95 ק"ג ה BMI שלו 31 דהיינו קיימת אצלו השמנה
השמנה היא המגפה של המאה ה20 והמאה ה21. השמנה מגבירה את הסיכון לסכרת, ליתר לחץ דם, למחלות לב, לתמותה כללית ותמותה ממחלות לב וכן לאירועים מוחיים.
השמנה מגבירה סיכון ל:
◄ סכרת
◄ יתר לחץ דם
◄ מחלת לב
◄ תמותה
◄ אירועים מוחיים
מאחר והשמנה הבטנית היא החשובה והתורמת למחלות שונות מתרכזים לא רק במשקל אלא בהיקף המותניים. היקף מותניים מעל 102 ס"מ בגברים ו- 88 ס"מ בנשים הוא מעל ההיקף הרצוי המומלץ. הקף מותנים מוגבר בהשוואה לאלה עם הקף מותניים נמוך כרוך בעליה בתמותה כוללת, בתמותה ממחלות לב וכלי דם ובהתקפי לב בשעור של כ30%.
במדינת ישראל כמו במדינות רבות בעולם, ישנה עליה ניכרת בשכיחות השמנה בכל הגילאים כולל ילדי בית ספר. כמו כן שיעור ההשמנה עולה עם הגיל. בשנת 2000 כ-20% מהאוכלוסיה סבלו מהשמנה ניכרת וכ-35% סבלו מעודף משקל. כיום קרוב לוודאי המצב חמור יותר.
בין גיל 45 ל- 54 כ- 20% מהגברים ו- 33% מהנשים הם עם עודף משקל, בין גיל 55-65 כ- 24% מהגברים ו- 41% מהנשים סובלים מעודף משקל.
להלן דיאגרמה המתארת את שיעור ההשמנה נכון לשנת 2000 בישראל.
ככל שהיקף המותניים גדול יותר כך עולה גם השכיחות של סכרת המבוגרים. הסיכון לסכרת הוא כ- 4% באלה עם היקף מותניים בין 76-81 ס"מ לעומת כ- 20% בין אלה עם היקף מותניים של 96 ס"מ. פעילות גופנית חשובה מאד באנשים עם עודף משקל. במחקר גדול שנערך נמצא באנשים עם BMI מתחת ל- 30 אלה שלא עסקו בפעילות גופנית פיתחו ב- 42% יותר אירועים לבביים בהשוואה לאלה שעסקו בפעילות גופנית סדירה. . באנשים עם BMI מעל 30, אלה שלא היו פעילים בהשוואה לאלה שהיו פעילים פיתחו אירועי לב בשיעור מוגבר של כ- 40%. הדבר היה נכון גם לגבי גברים וגם לגבי נשים. כך שחשוב מאד לעודד אנשים עם עודף משקל לעסוק בפעילות גופנית.
פעילות גופנית סדירה היא חלק נכבד בכל תוכנית לירידה במשקל. ישנן מחקרים רבים המצביעים על כך שירידה במשקל קשורה באופן ברור בירידה בתחלואה ממחלות לב וכלי דם, כך שיש לעודד כל אדם בריא ובודאי כל חולה לב לעשות כל מאמץ לרדת במשקל.