מהו המלח שאנחנו צורכים?
המלח שאנו צורכים במזון נקרא נתרן כלורי ומורכב מנתרן וכלור.
הצירוף של שני החומרים השונים הללו יחד הוא המלח שאנו צורכים.
פעילות הנתרן שבמלח:
- מסייעת למזון להיספג במעי הדק.
- מסייעת לשלוח הודעות למערכת העצבים.
- עוזרת לאזן את כמות המים בגוף.
- משפיעה על לחץ הדם בגופינו.
- הכלוריד שבמלח עוזר לווסת את מאזן החומציות בגוף ומסייע לגוף לספוג אשלגן.
איך מפיקים את המלח/הנתרן-כלורי ?
ישנן שלוש דרכים עיקריות להפקת המלח:
- כריית מלח מעמקי האדמה (כפי שכורים פחם).
- שאיבת מים מלוחים – אם המלח נמצא מתחת לאדמה, במקום לחפור, מציפים את המקום במים, ולאחר מכן שואבים את המים המלוחים.
- אידוי מי ים.
המלח והגוף שלנו
תפקיד הכליות שלנו לשמור על איזון בין מים לכימיקלים. האיזון נשמר על ידי שליטת הכליות בכמות המים בגוף:
- אם יש יותר מדי מים בגוף, עודף המים נאסף על ידי הכליות ומופרש החוצה בצורת שתן.
- אם יש מחסור במים (כאשר לא שותים מספיק מים או משקאות אחרים), הכליות יפרישו מעט שתן אם בכלל.
- אם אנו מזיעים הרבה ביום חם או במהלך פעילות גופנית, אנו מאבדים מלח ומים מגופינו.
- אם יש מחסור במים בגופנו, אנו מרגישים סחרחורת או בחילה, ועלינו לשתות מים ולהוסיף להם מעט מלח.
- אם ילדים מרגישים צמא לאחר פעילות ספורטיבית למרות שלא הזיעו הרבה, הדבר מעיד שהפעילות לא הייתה מאומצת, והם אינם זקוקים להוספת מלח למשקה.
- עודף המלח בגוף מוביל להרגשת צימאון וצורך לשתות יותר מים.
- הכליות פועלות להפריש את המלח המיותר באמצעות השתן.
- עודף המלח בגוף יכול לגרום לצבירת נוזלים המעלה את נפח הדם ומקשה על הלב. כתוצאה מכך, לחץ הדם עלול לעלות, ויש סיכון להתקף לב או לאירוע מוחי.
מדוע אנו צורכים יותר מדי מלח?
אנשים רבים צורכים הרבה יותר מלח ממה שגופם זקוק לו, מבלי שהם מודעים לכך. בעקבות החשיפה למזון המוכן המכיל כמויות גדולות של מלח, אנשים מתרגלים לטעם המלוח של המזון, וכאמור, צריכה רבה של מזונות אלה אינה טובה לבריאות. לדוגמא : צ'יפס, פופקורן, ביסקוויטים למיניהם.
המלצות לצריכת מלח
גיל | כמות מלח מומלצת | כמות נתרן מומלצת |
7-11 | 3 גרם מלח ליום | 1200 מ"ג ליום |
11-18 | 4 גרם מלח ליום | 1600 מ"ג ליום |
כדאי לדעת
בתוויות שעל המזון שאנו צורכים ניתן מידע על הערכים התזונתיים של המזון אלא שהמילה מלח אינה מופיעה, ובמקומה מופיעה המילה "נתרן".
כיצד ניתן לשמור על תצרוכת מאוזנת של מלח?
- בישול ביתי – ניתן לשלוט על כמות המלח במזונות המבושלים בבית: על ידי הורדת המלחייה משולחן האוכל.
- מעקב אחר תוויות המזון.
- שימוש בתחליפי מלח: שום, פטרוזיליה ועשבי תיבול אחרים מוסיפים טעם למזון, ללא ההשפעות השליליות של המלח.
דברים מעניינים על מלח
למלח מקום חשוב בתולדות האנושות.
- השימוש במלח סייע לשמר את המזון והאריך את חיי המדף של המזון. מזונות רבים נכבשו במים מלוחים או שופשפו במלח כדי להאריך את תוקפם.
- מעניין שהמילים חייל ומשכורת ( באנגלית) הגיעו ממילים לטיניות ישנות והן קשורות למלח – פירושן לתת או לקבל מלח.
- מיסים על המלח גרמו למלחמות. אחת מהסיבות לפריצתה של המהפכה הצרפתית הייתה המיסוי על המלח.
- בתקופת ימי הביניים נבנו דרכים מיוחדות להובלת מלח מהנמלים לערים ולעיירות של אותם הימים.
- לפני שנים רבות אנשים היו מרתיחים מי ים בסיר חמר ואוספים את המלח שנותר מהמים (הייתה זו עבודה קשה וממושכת).
- ישנם אנשים המאמינים שמלח יכול להגן עליהם מפני שדים, וכי ניתן לטהר אנשים וחפצים, ולשחרר אותם משדים ורוחות באמצעותו.
- בימי קדם צבא כובש היה זורה מלח על הארץ כדי לפגוע ביבולי השדה, ולגרום לכניעה מהירה של האויב.
- מלח יכול לשמש כחומר לניקוי שיניים, להחלקת העור ומלחים רבים משמשים כתוספת לאמבט.
- לעיתים קרובות, מלח מוסף לעוגיות וממתקים בכדי לשפר את טעמם.
- בני האדם ובעלי החיים זקוקים למלח בכדי לסייע לגופם לפעול באופן מיטבי. חקלאים היו נוהגים לתת לבע"ח ללקק קוביות מלח והציידים היו מפזרים מלח על מנת למשוך את בעלי החיים לאזור.
מה אומרים הרופאים?
לפעמים קשה לחשב כמה מלח יש במוצרי המזון.
אתם יכולים לעזור לעצמכם על ידי חיפוש המלח בתווית שעל אריזת המוצר.
- חפשו את כמות המלח המצוינת על תוויות המזון של מרקים, פסטה, פיצה, מזון מוכן, רטבים, שימורים, ביסקוויטים ועוגות.
- טעמו את האוכל לפני הוספת מלח או רטבים, כפי הנראה תגלו שאין צורך להוסיף מלח.
- בחרו בחטיפים פחות מלוחים
ישנם אנשים המעדיפים טעמים שונים של מלח: מלח ים או מלח מנהרות מסוימים. אמנם הטעמים קצת שונים, אך בסופו של דבר עדיין מדובר במלח.