איך מטפלים ?
קרדיולוג ורופא פנימאי. מומחה למחלות מסתמים וגורמי סיכון
תרופות תרופות תרופות… ועוד תרופות.
חשוב לציין כבר בהתחלה שכל חולה צריך הערכה אישית. קיימים הרבה מצבים ומחלות נלוות אשר לא מאפשרות טיפול בכל אחת מהתרופות הידועות כיעילות באי-ספיקת הלב. לדוגמא חולים עם אי-ספיקת כליות, לפעמים על גבול הדיאליזה לא מתאימים לטיפול בתרופות מקבוצת חוסמי ה – ACE, כיוון שאלו יכולים לדרדר אותם לדיאליזה … ואז הפסד איכות חיים על מזבח "הטיפול הנכון" לא ישתלם. ומאידך, יש קבוצות חולים שלגביהם לא הוכח שכל אחת מן התרופות הקיימות עוזרת.
על מנת לא להלאות אתכם בנתונים ממחקרים שבוצעו לגבי כל תרופה ותרופה, אציין רק שקיים מספר מוגבל של תרופות אשר, מחקר קליני עשיר, הוכיח את יעילותן מעבר לכל ספק – את אלו אציין בהמשך.
יעילותה של תרופה נמדדת ביכולתה להפחית תמותה, להפחית אשפוזים בבית החולים ולשפר את איכות החיים של חולים הנוטלים אותה, לעומת חולים דומים עם אותה בעיה שלא נוטלים את התרופה. חשוב לציין שנטילת תרופה זו או אחרת או אפילו את כל התרופות היעילות, לא תבטיח לכל החולים, אורך ואיכות חיים כמו של בריאים.
מגמתו של הטיפול התרופתי הוא שיפור באיכות החיים ואורך החיים. וגם הפחתת כמות ואורך האשפוזים, חיסכון לא מבוטל של משאבים כספיים, הפחתת מהירות התקדמות המחלה, ואצל חולים עם לב פגום אך אסימפטומטיים (ללא תסמינים) – דחיית, עד כמה שאפשר, הופעת התסמינים הקליניים.
מרפאת אי ספיקת לב
בשנים אחרונות נצפה שטיפול בחולים בקהילה במסגרת מרפאות יום לאי ספיקת לב מפחית המאוד את הסבירות לאשפוז חוזר ומשפר את איכות החיים. בהרבה בתי חולים מרכזיים ובמרפאות קופות החולים קיימות מרפאות יום כאלו. העיקרון הוא מיני אשפוז טיפול בתרופות לווריד, מתן דם ותכשירי ברזל (אם צריך), בדיקות דם ואיזון אופטימאלי של הטיפול התרופתי. במרפאות אלו יש רופא ואחות מומחים בתחום אי ספיקת לב. לעיתים קרובות מתקיימות קבוצות תמיכה לחולים ומשפחותיהם וחינוך מתאים לאורח חיים נכון.