Home Page › פורומים › פורום קרדיולוגיה כללי › צינתור של אדם הסובל מירידה בתפקוד הכליות
- This topic has תגובה 1, משתתף 1, and was last updated לפני 3 שנים, 7 חודשים by
פרופ' יהונתן חסין.
-
מאתתגובות
-
-
דני
אורחשלום פרופסור
אבי אושפז עם מה שהוגדר על ידי הרופאים כ NSTEMI ושוחרר ללא צינתור עקב אי ספיקה כליתית [החמרה באשפוז מקריאטנין 1.4 ל 1.9 .האם יש דרך לצנתר ולשים סטנט עם מעט חומר ניגוד או עם חומר אחר שלא יגרום לאי ספיקה כליתית
תודה רבה -
שלום לדני
תודה על שאלה חשובה זו
אחד הסיבוכים האפשריים של צנתור הוא פגיעה בתפקוד הכליות. פגיעה כזו שכיחה יותר בחולים עם תפקוד כלייתי ירוד. שתי סיבות אפשריות לפגיעה זו: האחת (והנדירה שבין השתיים) היא הופעה של תסחיפי כולסטרול קטנטנים הניתקים מאיזור אטרומטוטי של האאורטה וחוסמים כלי דם קטנטנים דבר היכול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בתפקוד הכליות. השניה (השכיחה יותר) היא פגיעה של חומר הניגוד בתפקוד הכליה (Contrast nephropathy). לרוב מדובר בפגיעה הפיכה היכולה להופיע תוך זמן קצר לאחר הצנתור וחולפת לאחר מספר ימים. טיפול מתאים (במיוחד עם מתן נוזלים לפני , במהלך ולאחר הצנתור) תוך שמירה על תפוקת שתן טובה יכול למנוע נזק זה. בנוסף יש מספר עדויות כי הכנה עם תרופה בשם סיראן וכן מתן ביקרבונט לאלקליניזציה של השתן יכולים להגן מפני הפגיעה הכלייתית. בנוסף הגבלת השימוש בכמות חומר הניגוד מקטינה את הנזק.
ניתן אומנם להשתמש בחומר ניגוד שאינו מכיל יוד (גודוליניום הנמצא בשימוש נפוץ בבדיקת ה MRI) אבל טכניקה זו אינה בשימוש שגרתי.
לסיכום – הכנה מתאימה ושימוש מושכל בכמות חומר הניגוד הם הפתרון למנוע או להקטין את הפגיעה הכלייתית בעת צנתור.
יחד עם זאת יש תמיד לשקול את הסיכון הכולל שבצנתור לעומת התועלת הצפויה ממנו ובהתאם להחליט האם לבצע את הצנתור
מקווה כי סייעתי לך בהבהרת הנושא
בברכה
פרופ' י.חסין
-
-
מאתתגובות